Αψηφά τις κυρώσεις και αναπτύσσεται η ρωσική οικονομία

Με ρυθμούς πάνω από 2% του ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί τα επόμενα χρόνια. Πιέζεται ωστόσο ο προϋπολογισμός από το κόστος του πολέμου, ενώ σημαντικές απώλειες μετρά το ρούβλι.

Αψηφά τις κυρώσεις και αναπτύσσεται η ρωσική οικονομία

Οι Ρώσοι πολιτικοί πιστεύουν ότι η οικονομία της χώρας έχει προσαρμοστεί στο κόστος του πολέμου κατά της Ουκρανίας και των διεθνών κυρώσεων και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τα επόμενα χρόνια.

Το υπουργείο Οικονομίας βλέπει το ρωσικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να επιβραδύνεται μεν αλλά να κινείται στο 2,3% τα επόμενα δύο χρόνια από 2,8% το 2023, σύμφωνα με τις μακροοικονομικές του προβλέψεις έως το 2026, οι οποίες συζητήθηκαν σε κυβερνητική συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Mikhail Mishustin την Παρασκευή και είδε το Bloomberg News. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 2,2% το 2026.

Αυτός ο ρυθμός δεν απέχει πολύ από την ανάπτυξη που γνώρισε η Ρωσία τα χρόνια πριν από την πανδημία της Covid, και πιθανώς ενισχύεται από την ικανότητα της χώρας να διατηρήσει το εμπόριο εν μέσω διεθνών κυρώσεων, καθώς και από την ώθηση της παραγωγής στρατιωτικού υλικού και την αυξανόμενη καταναλωτική ζήτηση που υποστηρίζεται από κοινωνικές δαπάνες και αυξήσεις των μισθών εν μέσω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Η πρόβλεψη είναι βασικό έγγραφο για να καθορίσει τον προγραμματισμό του προϋπολογισμού κατά τα έτη που καλύπτονται και δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Οι προβλέψεις ευθυγραμμίζονται σε μεγάλο βαθμό με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ρωσίας.

Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας παραμένει υπό πίεση από το κόστος του πολέμου. Οι κυρώσεις και άλλοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία έχουν πλήξει τα κέρδη της χώρας από τις εξαγωγές ενέργειας. Το ρούβλι είναι το τρίτο νόμισμα με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος μεταξύ των αναδυόμενων αγορών και υποχώρησε για λίγο ακόμα και σε ισοτιμία πάνω από το 100 ανά δολάριο τον Αύγουστο, ωθώντας την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα να ξεκινήσουν ξανά τις συζητήσεις για την ανάγκη επιστροφής στα capital controls.

Ωστόσο, το Υπουργείο Οικονομίας βλέπει τη μέση ετήσια ισοτιμία του ρουβλίου να μην υπερβαίνει τα 87,4 ανά δολάριο τα επόμενα τρία χρόνια, τον πληθωρισμό κοντά στο 4%, εντός του τρέχοντος στόχου και τη μέση τιμή του πετρελαίου να μην πέφτει κάτω από 66,3 δολάρια ανά βαρέλι τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με το έγγραφο.

Αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλιο.

Οι ρωσικές βιομηχανίες ανέκαμψαν το διάστημα Απρίλιος-Ιούνιος, σημειώνοντας ανάπτυξη σε ετήσια βάση μετά την ελάχιστη άνοδο ή την πτώση τα τρία προηγούμενα τρίμηνα, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Ρωσίας. Η μεταποίηση σημείωσε άλμα 10,6% το δεύτερο τρίμηνο μετά από αύξηση μόλις 0,3% τον Ιανουάριο-Μάρτιο και πτώση το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v