Ένα επιβλητικό αλλά όχι «φλύαρο» μπαρόκ ανάκτορο του 18ου αιώνα, χτισμένο δίπλα στα ήρεμα νερά μιας μικρής λίμνης, αναδύει μια αίσθηση γαλήνης, μόλις 70 χιλιόμετρα από το κέντρο του Βερολίνου. Εκεί δηλαδή, όπου βρίσκεται η καγκελαρία και χτυπά η καρδιά της γερμανικής κυβέρνησης.
Αρκεί όμως ένα διήμερο, εντατικό υπουργικό συμβούλιο στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ για να επαναφέρει σε κοινό βηματισμό και κλίμα σύμπνοιας -όχι μόνο για επικοινωνιακούς, αλλά κυρίως για λόγους ουσίας- την τρικομματική συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων και Φιλελευθέρων υπό τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς;
Η γερμανική συγκυβέρνηση έχει ήδη διανύσει το μισό της θητείας της και τα πεπραγμένα της μέχρι τώρα, σε καιρούς δύσκολους και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους Γερμανούς ψηφοφόρους και φορολογούμενους, αν κρίνει κανείς από τα απογοητευτικά ποσοστά που λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις για τις επιδόσεις της.
Είναι, λοιπόν η ώρα του απολογισμού, μετά το θερινό διάλειμμα, αλλά και του συντονισμού των επόμενων βημάτων για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα, έστω κι αν η ενεργειακή κρίση της περσινής χρονιάς έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Βαριά ατζέντα με σειρά κρίσιμων νομοσχεδίων
Η ατζέντα είναι βαριά με πολλά κρίσιμα νομοσχέδια να βρίσκονται ακόμη επί τάπητος. Σε πρώτο πλάνο η γερμανική οικονομία, που δέχεται ακόμη κλυδωνισμούς μετά την πανδημία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης και οι σχεδιαζόμενες φορολοελαφρύνσεις άνω των 6 δισεκατομμυρίων σε επιχειρήσεις αλλά και διεύρυνση των παροχών σε οικογένειες με παιδιά ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων, μετά την άρση του βέτο της υπ. Οικογένειας Λίζα Πάους (SPD) στα σχέδια του υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP).
Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί από τον υπ. Κοινωνικών Υποθέσεων Χουμπέρτους Χάιλ, με πάνω από πέντε εκατομμύρια δικαιούχους του βασικού κοινωνικού επιδόματος (Bürgergeld) να λαμβάνουν αύξηση από τα 502 στα 563 ευρώ από τις αρχές του 2024.
Στα άλλα μεγάλα θέματα του διήμερου υπουργικού συμβουλίου συγκαταλέγονται η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στη Γερμανία με ένα εκτεταμμένο νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση, καθώς και ζητήματα ψηφιοποίησης και εφαρμογών της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία, τη διοίκηση και την επιστήμη.
Από εκεί και πέρα, η γερμανική συγκυβέρνηση καλείται επίσης να προωθήσει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο για την απόκτηση της γερμανική ιθαγένειας, που απλοποιεί κατά πολύ τη διαδικασία πολιτογράφησης, τον αμφιλεγόμενο νόμο για τη θέρμανση αλλά και την στήριξη της επέκτασης της ηλιακής ενέργειας στη χώρα.
Ενώσεις εργοδοτών και οικονομικοί φορείς καλούν την ίδια ώρα τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα σε μεταρρυθμίσεις για την απλοποίηση της γραφειοκρατίας, τον εκμοντερνισμό διαδικασιών και την ψηφιοποίηση, ενώ πολλά συνδικάτα συνεχίζουν να υπογραμμίζουν την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των εργαζομένων, που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από τον υψηλό πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE