Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ-Βρετανία βλέπουν βόμβα πίσω από το θάνατο Πριγκόζιν

Βόμβα που τοποθετήθηκε στο αεροσκάφος πιθανότερη αιτία της πτώσης σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις. Ολοι δείχνουν προς το Κρεμλίνο για την εντολή εξόντωσης.

ΗΠΑ-Βρετανία βλέπουν βόμβα πίσω από το θάνατο Πριγκόζιν
Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της Wagner

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι ο θάνατος σε αεροπορικό δυστύχημα του ιδρυτή της Wagner Γ. Πριγκόζιν ήταν μια δολοφονία που πιθανώς εγκρίθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι συζήτησαν την προκαταρκτική εκτίμηση με το Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το αεροπλάνο που συνετρίβη καθ' οδόν από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη μπορεί να καταστράφηκε από βόμβα και όχι από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εργάζεται επίσης στην υπόθεση ότι το αεροπλάνο καταρρίφθηκε σκόπιμα, αν και η ακριβής αιτία της συντριβής δεν είναι ακόμη σαφής, δήλωσε αξιωματούχος εκεί. Η έρευνα της Ρωσίας φαίνεται να εξετάζει τη θεωρία μιας βόμβας στο αεροπλάνο, είπαν.

Στα πρώτα σχόλια του Πούτιν για τη συντριβή, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στην κρατική τηλεόραση την Πέμπτη ότι «οι προκαταρκτικές πληροφορίες λένε ότι κάποιοι υπάλληλοι της Wagner ήταν εκεί».

Εκφράζοντας συλλυπητήρια και αναφερόμενος στον Πριγκόζιν σε παρελθόντα χρόνο, ο Πούτιν περιέγραψε έναν «ταλαντούχο επιχειρηματία» αλλά «έναν άνθρωπο με περίπλοκη μοίρα» που «έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή».

Το τέλος του Πριγκόζιν ήρθε αφού ηγήθηκε μιας αποτυχημένης ανταρσίας τον Ιούνιο. Ο Πούτιν είχε καταγγείλει την εξέγερση ως «προδοσία», αλλά ο Πριγκόζιν φαινόταν να γλιτώνει από τα άμεσα αντίποινα του Κρεμλίνου στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για τον τερματισμό της εξέγερσης, καθώς οι μαχητές του έφτασαν σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Οι μισθοφόροι της Wagner πολέμησαν για τη Ρωσία στην Ουκρανία και η εταιρεία εξακολουθεί να έχει εκτεταμένες επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Το ερώτημα για το αν ο Πούτιν έδωσε πράγματι την εντολή να πεθάνει ο Πριγκόζιν είναι ασήμαντο όσον αφορά τις επιπτώσεις του», δήλωσε η Μπεθ Σάνερ, πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ. «Όλοι θα πιστέψουν ότι το έκανε».

«Ο κίνδυνος της ανυπακοής στο εσωτερικό του στρατού έχει εξαφανιστεί», είπε. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού «που ήταν οι κύριοι στόχοι της ανταρσίας του Πριγκόζιν, κατέχουν περισσότερη δύναμη από ποτέ», πρόσθεσε.

Ο Έρικ Γκριν, πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, υπεύθυνος για τη Ρωσία και τώρα μη μόνιμος μελετητής στο Ιδρυμα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη, είπε: «Οι προηγούμενες φάσεις αυτού του επεισοδίου έκαναν τον Πούτιν να φαίνεται αδύναμος. Αυτό πιθανότατα βοηθάει στην επαναβεβαίωση του ρόλου του ως "νονού" της οργάνωσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v