Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κρατικής χρηματοδότησης στην ιστορία των ΗΠΑ. Περισσότερα από 760 δισ. δολάρια προβλέπει ο νόμος για την μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act, IRA), με κρατικές επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία, που υπογράφηκε στις 16 Αυγούστου του 2022 από τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Ένα χρόνο μετά ο αμερικανός πρόεδρος σε ειδική τελετή στον Λευκό Οίκο αναφέρθηκε στην ιστορική δέσμη μέτρων της κυβέρνησής του κατά της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας πως όταν σκέπτεται το κλίμα, τότε σκέπτεται θέσεις εργασίας.
«Η νομοθεσία ορόσημο δημιούργησε περίπου 170.000 θέσεις εργασίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα σε ένα χρόνο», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν το ενάμιση εκατομμύριο μέσα σε μια δεκαετία:
«Διαθέτουμε περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι πριν την πανδημία. Οι εργαζόμενοι δεν βρίσκουν απλώς περισσότερες ή καλύτερες δουλειές. Αμείβονται πλέον καλύτερα, δηλώνουν πιο ικανοποιημένοι από την εργασία τους και η ανεργία έχει μειωθεί. Ο πληθωρισμός έχει πέσει στο 3,2%. Είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών του κόσμου. Ταυτόχρονα, οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τον πληθωρισμό. Αυτό έχει σημασία».
Η μεγαλύτερη αμερικανική επένδυση κατά της υπερθέρμανσης
Ο νόμος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού πέρασε από χίλια κύματα για να λάβει την τελική έγκριση στο Αμερικανό Κογκρέσο. Μεταξύ άλλων προβλέπει επένδυση σχεδόν 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ενεργειακή ασφάλεια και την προστασία του κλίματος. Είναι η μεγαλύτερη επένδυση για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην αμερικανική ιστορία. Χάρη στον νόμο αναπτύσσονται δυναμικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προωθώντας παράλληλα την οικονομική ανάπτυξη.
Για τον Τζο Μπάιντεν ο νόμος αποτελεί θεμέλιο λίθο της οικονομικής του πολιτικής, την οποία ονομάζει Bidenomics. Ο αμερικανός πρόεδρος ελπίζει σε μια δυναμική οικονομική ανάπτυξη, έτσι ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσει με αξιώσεις μια νίκη στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024. Στις δημοσκοπήσεις ωστόσο οι Αμερικανοί εμφανίζονται απογοητευμένοι από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κυρίως λόγω του υπερβολικά υψηλού πληθωρισμού την περασμένη χρονιά.
Η ΕΕ κατηγορεί για προστατευτισμό τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος Μπάιντεν παραδέχθηκε στην ομιλία στον Λευκό Οίκο ότι πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ:
«Δεν είμαι εδώ για να πανηγυρίσω τη νίκη στα προβλήματα της οικονομίας. Έχουμε σχέδιο για να αλλάξουμε πολλά στον οικονομικό τομέα. Μέρος των σχεδίων είναι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού. Τα Bidenomics είναι απλώς ένας τρόπος για να κρατήσουμε ζωντανό το αμερικανικό όνειρο».
Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού δείχνει όντως να ωφελεί προς το παρόν την αμερικανική οικονομία. Προκάλεσε ωστόσο έντονη δυσαρέσκεια στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες μέλη της ΕΕ κατηγόρησαν την Ουάσιγκτον για εμπορικό προστατευτισμό και διακρίσεις σε βάρος ευρωπαϊκών εταιρειών λόγω των επιδοτήσεων δισεκατομμυρίων αποκλειστικά σε πράσινες τεχνολογίες Made in USA.
ΠΗΓΕΣ: DEUTSCHE WELLE, AFP, AP