Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτακτη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ρωσίας για τη βουτιά στο ρούβλι

Τρίτη πρωί η απόφαση για τα επιτοκία. Σε χαμηλό 17 μηνών το νόμισμα. Διχασμός ανάμεσα στο Κρεμλίνο και την κεντρική τράπεζα, καθώς ο πόλεμος απαιτεί διαρκή χρηματοδότηση. Πιεστικά διλήμματα.

Εκτακτη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ρωσίας για τη βουτιά στο ρούβλι

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για την Τρίτη, αφού το ρούβλι κατέρρευσε στο επίπεδο των 100 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τον περυσινό Μάρτιο, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία παρατείνεται και οι διεθνείς κυρώσεις έπληξαν το εμπόριο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής θα δημοσιεύσουν δήλωση για το βασικό επιτόκιο στις 10:30 π.μ. μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε σε ανακοίνωση η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, μεταδίδει το Bloomberg.

"Την Τρίτη 15 Αυγούστου θα διεξαχθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ρωσίας για να εξεταστεί το θέμα του επιπέδου των βασικών επιτοκίων", αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ρωσίας.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά μια ποσοστιαία μονάδα στο 8,5% τον περασμένο μήνα, την πρώτη αύξηση από τότε που επιβλήθηκαν έκτακτα μέτρα αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έχει αναδειχθεί ως δείκτης υγείας για μια οικονομία που πλήττεται από τη συρρίκνωση εσόδων από εξαγωγές και απομόνωση από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, μεταφέροντας στο εσωτερικό τη διαμάχη μεταξύ κυβέρνησης και κεντρικής τράπεζας.

Το ρούβλι ανέκαμψε κάπως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, με άνοδο 0,8% στα 98,5975 δολ. Το νόμισμα, το οποίο είχε σπάσει το 102 νωρίτερα τη Δευτέρα, έχει αποδυναμωθεί περίπου 27% φέτος για την τρίτη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές.

Η κεντρική τράπεζα είχε προσπαθήσει να σταματήσει την οικονομική ύφεση λέγοντας ότι δεν θα αγοράσει ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά για το υπόλοιπο του 2023.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Maxim Oreshkin κατηγόρησε την κεντρική τράπεζα ότι συνέβαλε στην υποτίμηση, μια ασυνήθιστη επίπληξη που δημοσιοποιήθηκε λίγες στιγμές πριν το ρωσικό νόμισμα ξεπεράσει το όριο του 100 έναντι του δολαρίου.

Η διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιουλίνα έχει επανειλημμένα αναφέρει την επιδείνωση του εμπορίου ως τον κύριο λόγο για την αδυναμία του ρουβλίου.

Γράφοντας σε μια σπάνια στήλη που δημοσιεύτηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι «η πηγή της αποδυνάμωσης του ρουβλίου και της επιτάχυνσης του πληθωρισμού είναι η ήπια νομισματική πολιτική».

Η Ρωσία χρειάζεται ένα ισχυρό ρούβλι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τα απαραίτητα εργαλεία για να ομαλοποιήσουν την αξία του νομίσματος στο εγγύς μέλλον, είπε.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα επανέλαβε ότι επί του παρόντος δεν βλέπει απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την απόδοση του ρουβλίου και επιτρέπει τη δυνατότητα αύξησης των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις της.

Η αξία των εξαγωγών αντιμετωπίζει «σημαντική μείωση» σε μια περίοδο που η ζήτηση για εισαγωγές βρίσκεται σε άνοδο στο πλαίσιο των αυξημένων κρατικών δαπανών και επίσης ως αποτέλεσμα της γρήγορης αύξησης των δανείων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η δημόσια προβολή παραπόνων καταδεικνύει τον διχασμό στα υψηλότερα κλιμάκια του ρωσικού οικονομικού επιτελείου σχετικά με το πώς να ανταποκριθεί σε μια συντριβή του ρουβλίου που το οδήγησε στα χαμηλότερα επίπεδα από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα αγοράζει ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού μηχανισμού που τέθηκε σε εφαρμογή για να προστατεύσει την οικονομία από τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων. Η απόφαση είχε στόχο να «μειώσει την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών», ανέφερε.

Κάθε κεντρική τράπεζα που αντιμετωπίζει ένα αποδυναμωμένο νόμισμα αντιμετωπίζει ένα δύσκολο δίλημμα: αύξηση των επιτοκίων (ή αλλιώς αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής) για να στηρίξει το νόμισμα, αλλά έχει το ρίσκο να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη.

Για τη Ρωσία, αυτή η ένταση είναι ακόμη πιο έντονη όταν χρηματοδοτεί έναν πόλεμο εναντίον της γείτονάς της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v