JP Morgan: Προβλέπει άλμα του χρυσού στα $2.175 το 2024

Το πολύτιμο μέταλλο θα σπάσει τα ρεκόρ σ' ένα σενάριο ήπιας ύφεσης, όταν η Fed θα κινηθεί προς μείωση των επιτοκίων, εκτιμά η τράπεζα.

JP Morgan: Προβλέπει άλμα του χρυσού στα $2.175 το 2024

Ευκαιρίες στον χρυσό διαβλέπει η JP Morgan ενόψει πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του έτους και θα σημειώνουν νέα ρεκόρ το 2024, καθώς τα επιτόκια θα αρχίζουν να κατηφορίζουν.

Η πτώση των πραγματικών αποδόσεων στις ΗΠΑ θα αποτελέσει «σημαντική κινητήρια δύναμη» για το πολύτιμο μέταλλο, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αρχίσει να εφαρμόζει μειώσεις επιτοκίων, όπως αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, λέει ο Greg Shearer, διευθυντής ερευνών της JP Morgan για τον χρυσό, μεταδίδει το Βloomberg.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει κάνει ράλι περίπου 15% τους τελευταίους 12 μήνες, υποστηριζόμενο από ενδείξεις ότι ο κύκλος αύξησης επιτοκίων στις ΗΠΑ πλησίαζε στο τέλος. Αγορές από τις κεντρικές τράπεζες κατά διαστήματα εκτόξευσαν τη ζήτηση. Στις αρχές Μαΐου πλησίασε το υψηλό ρεκόρ των 2.075,47 δολαρίων ανά ουγγιά, που είχε αγγίξει το 2020.

Η JP Morgan έχει θέσει μέση τιμή-στόχο τα 2.175 δολάρια ανά ουγκιά για το τελευταίο τρίμηνο του 2024, σ' ένα πιθανό σενάριο ήπιας ύφεσης στις ΗΠΑ, πριν αρχίσει η χαλάρωση της Fed.

Ο χρυσός και το ασήμι αδιαφορούν αρκετά, είναι «αγνωστικιστές» ως προς το εάν υπάρχει ήπια ή σκληρή προσγείωση στις ΗΠΑ, είπε ο Shearer, τονίζοντας ωστόσο ότι μια πιο έντονη ύφεση θα είχε αποτέλεσμα πιο δραματική μείωση των επιτοκίων. Αντίθετα, στις μετοχές και στα εμπορεύματα, όπως το αλουμίνιο και ο χαλκός, οι αποδόσεις μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα με το οικονομικό σενάριο.

Οι καθαρές θέσεις των διαχειριστών χρήματος σε futures χρυσού αυξήθηκαν φέτος, αλλά το εμπόριο εξακολουθεί να έχει χώρο, είπε ο Shearer. 

«Υπάρχει μια προθυμία για διαφοροποιημένες αγορές, πέρα από νομίσματα», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν κάνει τον χρυσό ακόμα πιο ελκυστικό για τις κυβερνήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v