Πρωθυπουργός Αρμενίας: Πολύ πιθανός ένας νέος πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν

Ο Νικόλ Πασινιάν καταγγέλλει αζέρικη «γενοκτονία» και «γκετοποίηση» του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ζητά από Δύση και Ρωσία να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο Μπακού ώστε να άρει τον αποκλεισμό του θύλακα.

Πρωθυπουργός Αρμενίας: Πολύ πιθανός ένας νέος πόλεμος με το Αζερμπαϊτζάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι «πολύ πιθανό» το ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου μεταξύ της χώρας του και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς τα δύο κράτη διεκδικούν τον έλεγχο του θύλακα Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Μέχρι να υπογραφεί μια συνθήκη ειρήνης και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών, βεβαίως, ένας (νέος) πόλεμος (με το Αζερμπαϊτζάν) είναι πολύ πιθανός», προειδοποίησε ο Πασινιάν.

Παράλληλα κατήγγειλε ότι το Αζερμπαϊτζάν διεξάγει «γενοκτονία» στον διαφιλονικούμενο θύλακα, ο οποίος βρίσκεται επί μήνες υπό αποκλεισμό από τις αζέρικες δυνάμεις.

«Δεν πρόκειται για γενοκτονία υπό προετοιμασία, αλλά για γενοκτονία σε εξέλιξη», τόνισε ο Πασινιάν, κατηγορώντας τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν ότι δημιουργεί «γκέτο» στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε στις αρχές Ιουλίου όταν το Αζερμπαϊτζάν, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις, έκλεισε τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό δρόμο που συνδέει τον θύλακα με την Αρμενία.

Αυτός ο αποκλεισμός έχει δημιουργήσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση εντός του θύλακα, του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι, με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης.

Καθώς ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών, στις 15 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, δεν οδήγησε σε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδο, ο Αρμένιος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Δύση και η Ρωσία πρέπει να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στο Μπακού για να άρει τον αποκλεισμό.

Σύμφωνα με τον Πασινιάν, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο αντιπάλων χωρών παρεμποδίζονται από «την επιθετική ρητορική και τη ρητορική μίσους του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων», κατηγορώντας το Μπακού ότι εφαρμόζει «πολιτική εθνοκάθαρσης».

Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου έχουν εμπλακεί σε δύο πολέμους για τον έλεγχο του ορεινού θύλακα, ο δεύτερος εκ των οποίων, το 2020, είχε ως αποτέλεσμα την ήττα των αρμενικών δυνάμεων και σημαντικά εδαφικά κέρδη για το Αζερμπαϊτζάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v