ΟΗΕ: «Απαράδεκτες» οι απειλές εναντίον εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Ο κίνδυνος εξάπλωσης της σύγκρουσης λόγω ενός στρατιωτικού επεισοδίου στη Μαύρη Θάλασσα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, τόνισε η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ.

ΟΗΕ: «Απαράδεκτες» οι απειλές εναντίον εμπορικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα

Οι απειλές εναντίον των εμπορικών πλοίων που πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα είναι «απαράδεκτες», δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδια τις τις πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας.

«Ανησυχούμε πραγματικά για τις πληροφορίες περί τοποθέτησης ναρκών, που απειλούν τη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε.

«Ο κίνδυνος εξάπλωσης της σύγκρουσης λόγω ενός στρατιωτικού επεισοδίου στη Μαύρη Θάλασσα –σκόπιμου ή τυχαίου– πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο, δεδομένου ότι θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους μας», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος καταδίκασε «σθεναρά» τις ρωσικές επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια, την Πέμπτη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι αποχωρεί από την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, τη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, παρά τον πόλεμο. Στη συνέχεια οι ρωσικές αρχές προειδοποίησαν ότι θα θεωρήσουν στρατιωτικό στόχο κάθε πλοίο που κατευθύνεται σε ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να μεταφέρει όπλα. Το Κίεβο απάντησε προειδοποιώντας με τη σειρά του τα πλοία που κατευθύνονται σε λιμάνια τα οποία ελέγχονται από τη Ρωσία.

«Το γεγονός ότι η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας, σε συνδυασμό με τους βομβαρδισμούς σε λιμάνια-κλειδιά της Ουκρανίας, θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κρίση», επέμεινε η ΝτιΚάρλο, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει τις προσπάθειές του ώστε να ρωσικά και τα ουκρανικά σιτηρά να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

«Αυτή η εβδομάδα ήταν μια εβδομάδα θλίψης και απογοήτευσης», σχολίασε από την πλευρά του ο Μάρτιν Γκρίφιθς, που είναι αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις. Για πολλούς από τους 362 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια «δεν είναι θέμα απογοήτευσης, είναι μια απειλή για το μέλλον των ίδιων, των παιδιών τους, της οικογένειάς τους», επέμεινε, υπενθυμίζοντας ότι η τιμή των σιτηρών έχει ήδη αυξηθεί. Οι άνθρωποι αυτοί «δεν θλίβονται, είναι θυμωμένοι, ανήσυχοι, βέβαιοι ότι θα πεινάσουν, κάποιοι θα λιμοκτονήσουν, πολλοί κινδυνεύουν να πεθάνουν», προειδοποίησε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v