Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο ψηλά σκαρφάλωσε ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Εφτασε στο 5,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση της Eurostat. Προηγουμένως είχε μετρηθεί στο 5,4%. Στο 2,8% στην Ελλάδα.

Πιο ψηλά σκαρφάλωσε ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Ο υποκείμενος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, ο βασικός δείκτης μέτρησης της ανόδου των τιμών για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιταχύνθηκε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί τον Ιούνιο, ενισχύοντας το σενάριο για αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται ευρέως την επόμενη εβδομάδα.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, αυξήθηκαν κατά 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat. Η προκαταρκτική εκτίμηση ήταν 5,4% από 5,3% τον Μάιο.

Στο 5,5% επιβεβαιώθηκε ο ετήσιος ονομαστικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον ίδιο μήνα. Τον Μάιο ήταν 6,1%. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,6%.

Την ίδια ώρα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν 6,4% τον Ιούνιο, από 7,1% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,6%. Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη χώρα μας ο εναρμονισμένος πληθωρισμός -για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης- ήταν 2,8%, σύμφωνα με τη Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει ανακοινώσει ετήσιο πληθωρισμό 1,8% για τον Ιούνιο.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (1,0%), στο Βέλγιο και στην Ισπανία (και οι δύο 1,6%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (19,9%), τη Σλοβακία (11,3%) και την Τσεχία (11,2%). Σε σύγκριση με τον Μάιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι πέντε κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε ένα.

Τον Ιούνιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,35 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολούθησαν οι υπηρεσίες (+2,31 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,42 π.μ.) και η ενέργεια (-0,57 ποσοστιαίες μονάδες).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v