Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Βάλτε μας στην ΕΕ για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Σκληραίνει το παζάρι ο Τούρκος πρόεδρος πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, με άξονα την πώληση F-16 στη χώρα του και την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αντίδραση της Κομισιόν.

Ερντογάν: Βάλτε μας στην ΕΕ για να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

Κατά την αναχώρησή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε ως νέο όρο για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, το να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε.

«Πρώτα ελάτε και ανοίξτε τον δρόμο της Τουρκίας προς την Ε.Ε., για να ανοίξουμε κι εμείς τον δρόμο της Σουηδίας προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μεταδίδει η Καθημερινή. «Αυτό είπα και στον Μπάιντεν. Θα το πω και στο Βίλνιους. Οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ είναι και μέλη της Ε.Ε. Πέρασαν 50 χρόνια… έχουμε 50 χρόνια που περιμένουμε. Δεν είμαστε μια οποιαδήποτε χώρα», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μάλιστα ότι προκαλεί «λύπη» στην τουρκική πλευρά το γεγονός πως «το θέμα των F-16 συνδέεται με εκείνο της Σουηδίας».

«Αν εκείνοι [οι ΗΠΑ] έχουν το Κογκρέσο για να εγκρίνουν τα F-16, έτσι κι εμείς έχουμε το Κοινοβούλιό μας για [το ζήτημα] της Σουηδίας», είπε.

Η αντίδραση Κομισιόν

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και η ένταξη νέων μελών σε αυτό είναι διαφορετική διαδικασία από αυτή της διεύρυνσης της ΕΕ, ανέφερε η Αναπληρώτρια της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ, ερωτηθείσα σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η ΕΕ έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία διεύρυνσης με πολύ πολύ ξεκάθαρο σύνολο βημάτων τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν όλες οι υποψήφιες χώρες, ακόμα και όσες εύχονται να γίνουν υποψήφιες χώρες».

«Δεν έχει ανοίξει κεφάλαιο εδώ και καιρό»...

«H Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη (στην Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν έχει ανοίξει εδώ και καιρό κανένα νέο κεφάλαιο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Σεμπάστιαν Φίσερ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε ότι κατανοεί το υπόβαθρο της ερώτησης, αλλά επισήμανε ότι η είδηση (ενν. σχετικά με τη διασύνδεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν της συγκατάθεσής του για την για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην ΕΕ) έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγο και περιορίστηκε να αναφέρει ότι «συντάσσεται με την απάντηση» από τον εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών.

Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ το 1987 και το 1999 ανακηρύχθηκε υποψήφια προς ένταξη χώρα. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν επισήμως το 2005, αλλά μετά «τη συνεχιζόμενη οπισθοδρόμηση σε θέματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων», η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλε τον Ιούνιο του 2018 τη διαδικασία.

Στην προγραμματική συμφωνία για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού το 2021, τα τρία κόμματα (SPD, Πράσινοι, FDP), αναφέρουν: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία και γείτονας της ΕΕ, με τον οποίο διατηρούμε πολύπλευρες σχέσεις. Για αυτόν τον λόγο έχουμε ειδικό ενδιαφέρον για καλή σχέση με την Τουρκία. Η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώνονται εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία. Για αυτόν τον λόγο, δεν επιθυμούμε ούτε να ανοίξουμε ούτε να κλείσουμε κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η απελευθέρωση του καθεστώτος των ταξιδιωτικών θεωρήσεων και η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης είναι εφικτές μόνο όταν η Τουρκία πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v