Η πρωθυπουργός της Εσθονίας τάσσεται υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών στην Ε.Ε.

Η Εσθονή πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ενώ το 2014 όλοι οι σύμμαχοι είχαν υποσχεθεί ότι το επίπεδο των αμυντικών δαπανών τους θα έφθανε τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους, σήμερα μόνο ορισμένες χώρες πέτυχαν το στόχο.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας τάσσεται υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών στην Ε.Ε.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να επανεξοπλιστούν», δηλώνει η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας η οποία ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 του μηνός, τάσσεται υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών εντός της ΕΕ.

Όπως αναφέρει, σε συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό L' Express, δύο είναι τα κρίσιμα σημεία της επικείμενης συνόδου: πρώτον, "να έχουμε έναν ξεκάθαρο λόγο απέναντι στην Ουκρανία" και δεύτερον, "οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη".

Η Εσθονή πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι ενώ το 2014 όλοι οι σύμμαχοι είχαν υποσχεθεί ότι το επίπεδο των αμυντικών δαπανών τους θα έφθανε τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ τους, σήμερα μόνο ορισμένες χώρες πέτυχαν το στόχο. Στην Ευρώπη, συνεχίζει, οι στρατιωτικές δαπάνες μειώθηκαν το 2022 κατά 11,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. «Τώρα που ο πόλεμος βρίσκεται προ των πυλών μας οι Ευρωπαίοι οφείλουν να επανεξοπλιστούν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ αναφέρει τα εξής: "Όταν η Σουηδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, όλη η βόρεια Ευρώπη θα αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο. Η Βαλτική θα γίνει μια νατοϊκή λίμνη. Οι σουηδικές αμυντικές δυνατότητες είναι σημαντικές και θα συμβάλλουν ενεργά στην ασφάλεια όχι μόνο της βόρειας αλλά και όλης της Ευρώπης".

Για το γαλλογερμανικό δίδυμο ανέφερε ότι "υπήρξαν περίοδοι που οι μεγάλες χώρες αποφάσιζαν και οι υπόλοιπες συντάσσονταν. Δεν θα επιστρέψουμε σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας. Σε μια ένωση με 27 μέλη, πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές. Οι 16 μήνες του πολέμου που πέρασαν μάς επέτρεψαν να το καταλάβουμε αυτό".

Ερωτηθείσα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για το κατά πόσο "κάποια μέρα θα δικαστεί ο Πούτιν" μεταξύ άλλων αναφέρει: "Ακόμη κι αν δεν κληθεί ενώπιον δικαστηρίου, θα μπορούσε να δικαστεί ερήμην. Να γιατί εργαζόμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός διεθνούς δικαστηρίου στα πρότυπα της Νυρεμβέργης. Η Νυρεμβέργη κατέστησε δυνατό να γίνουν γνωστά και να καταδικαστούν τα ναζιστικά εγκλήματα παντού στον κόσμο. Στον αντίποδα, κανένα δικαστήριο δεν έβγαλε ποτέ στο φως τα εγκλήματα του κομμουνισμού. Ποτέ η Ρωσία δεν χρειάστηκε να λογοδοτήσει. Να γιατί οι Ρώσοι δεν γνωρίζουν τι διέπραξαν οι ηγέτες τους στην Εσθονία, την Ουκρανία ή αλλού. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι ότι σε ποσοστό πάνω από 70% αποδέχονται τον Στάλιν.

Αναφορικά με μια μελλοντική είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ, η Κάλας αναφέρει ότι φέρνει πάντα στους Ουκρανούς συνομιλητές της ως παράδειγμα αυτό της Εσθονίας, επιμένοντας στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων ένταξης και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Τέλος αναφερόμενη στο ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας η πρωθυπουργός της Εσθονίας αναφέρει ότι συμφωνεί να έχει η Ευρώπη τη δυνατότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό της, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται και βούληση απεξάρτησης από τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v