Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τυνησία: Η Γαλλία υπόσχεται 26 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Αυτή η βοήθεια, ύψους 25,8 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει στην Τυνησία «να αγοράσει τον αναγκαίο εξοπλισμό και να οργανώσει την εκπαίδευση» των αστυνομικών και των συνοριοφυλάκων της.

Τυνησία: Η Γαλλία υπόσχεται 26 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε σήμερα από την Τύνιδα ότι η χώρα του θα χορηγήσει περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ στην Τυνησία, ώστε να βοηθήσει τη χώρα αυτή να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση.

Αυτή η βοήθεια, ύψους 25,8 εκατ. ευρώ, θα επιτρέψει στην Τυνησία «να αγοράσει τον αναγκαίο εξοπλισμό και να οργανώσει την εκπαίδευση» των αστυνομικών και των συνοριοφυλάκων της. Το ποσό αυτό προστίθεται έτσι στο πακέτο των 105 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τυνησία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με στόχο να καταπολεμηθεί η «παράτυπη μετανάστευση».

Ο Νταρμανέν, που μαζί με τη Γερμανίδα ομόλογό του Νάνσι Φέζερ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Τυνησίας Καΐς Σάγεντ, επανέλαβε μια δήλωση του τελευταίου, σύμφωνα με την οποία «η Τυνησία δεν είναι ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης».

«Ο προορισμός της Τυνησίας δεν είναι να γίνει ο συνοριοφύλακας της Ευρώπης», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι επαφίεται στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, «να φροντίσουν ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αναχωρήσεις».

Πολλοί μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική φτάνουν στην Τυνησία με σκοπό να περάσουν τη Μεσόγειο και να εγκατασταθούν στην Ευρώπη. «Η Τυνησία είναι το πρώτο θύμα αυτής της παράτυπης μετανάστευσης και θέλουμε να την διαβεβαιώσουμε για την αλληλεγγύη μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ναυάγιο της Πύλου, ο Γάλλος υπουργός είπε ότι «υπερβολικά πολλοί άνθρωποι παίρνουν ένα απερίσκεπτο ρίσκο, συχνά τους εκμεταλλεύονται οι διακινητές, που είναι οι πραγματικοί εγκληματίες τους οποίους πρέπει να καταπολεμήσουμε». Η Φέζερ από την πλευρά της είπε ότι είναι αναγκαίο «να μπει τέλος σε αυτούς τους φρικτούς θανάτους στη θάλασσα».

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, το 2022 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο 2.406 άνθρωποι. Από τις αρχές του 2023 έχουν καταγραφεί ήδη 1.166 θάνατοι ή εξαφανίσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v