Πούτιν: Δεκαπλάσιες οι απώλειες της Ουκρανίας στην αντεπίθεση

Η Ουκρανία έχει χάσει το 25 με 30% των τεθωρακισμένων που παρέλαβε από τη Δύση, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Εξετάζεται η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» εντός της ουκρανικής επικράτειας. Δεν χρειάζεται νέα επιστράτευση.

Πούτιν: Δεκαπλάσιες οι απώλειες της Ουκρανίας στην αντεπίθεση

Η αντεπίθεση της Ουκρανίας ξεκίνησε στις 4 Ιουνίου και είναι μεγάλης κλίμακας, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας ότι οι απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων είναι δέκα φορές μεγαλύτερες από αυτές των ρωσικών.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Πούτιν τόνισε ότι η Ουκρανία έχασε το 25 με 30% των αρμάτων μάχης που παρέλαβε από τη Δύση. Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει χάσει 54 τεθωρακισμένα και η Ουκρανία 160.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, η ουκρανική αντεπίθεση έχει αποτύχει σε όλους τους τομείς.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ουκρανία έπληξε σκόπιμα το φράγμα Κακχόβκα με πυραύλους HIMARS αλλά αυτό αποτέλεσε τροχοπέδη στην αντεπίθεση τους. 

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι Πολωνοί μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών και έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.

Όσον αφορά την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι στόχοι της μπορεί να προσαρμοστούν ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση, αλλά τόνισε ότι δεν θα αλλάξει ο θεμελιώδης χαρακτήρας τους.

Tα ρωσικά όπλα βελτιώνονται

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η ποιότητα των ρωσικών όπλων βελτιώνεται, αλλά ότι η χώρα έχει ελλείψεις σε πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Όπως ανέφερε, η Ρωσία αύξησε την παραγωγή βασικών όπλων κατά 2,7 φορές τον τελευταίο χρόνο και κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι διοχετεύει όπλα στην Ουκρανία.

Σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται επί του παρόντος μια νέα επιστράτευση αφού είχε ανακοινώσει μια αρχική επιστράτευση τον Σεπτέμβριο.

Ο Πούτιν είπε εξάλλου, μιλώντας σε στρατιωτικούς μπλόγκερ και πολεμικούς ανταποκριτές σε τηλεοπτική συνάντηση, ότι οι επιστρατεύσεις στο μέλλον θα εξαρτηθούν από τους στόχους που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία, υπονοώντας ότι μια νέα προσπάθεια για την κατάληψη του Κιέβου θα μπορούσε να απαιτήσει επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό.

Δημιουργία ζώνης ασφαλείας

 Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία χρειάζεται να καταπολεμήσει τους πράκτορες του εχθρού και να βελτιώσει την άμυνα της στις επιθέσεις που γίνονται στο εσωτερικό του εδάφους της αλλά είπε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ουκρανίας και να κηρύξουμε στρατιωτικό νόμο.

«Δεν υπάρχει λόγος να εισάγουμε ένα είδος ειδικού καθεστώτος ή στρατιωτικό νόμο στην χώρα. Δεν υπάρχει ανάγκη για κάτι τέτοιο σήμερα» είπε ο Πούτιν.

Τόνισε ωστόσο ότι η Ρωσία μπορεί να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» εντός της Ουκρανίας για να αποτρέψει επιθέσεις και επιδρομές στη ρωσική επικράτεια.

Η Ρωσία εξετάζει αποχώρηση από τη συμφωνία για τα σιτηρά

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το Κρεμλίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι «εξαπατήθηκε» όσον αφορά την εφαρμογή των τμημάτων της συμφωνίας που αφορούν τις δικές της εξαγωγές.

Ο Πούτιν είπε ότι η συμφωνία, που έγινε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, προοριζόταν να βοηθήσει «φιλικές» χώρες στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική, αλλά ότι η Ευρώπη ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ουκρανικών σιτηρών, παρέχοντας μια βασική πηγή συναλλάγματος για το Κίεβο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v