Οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την καθοδήγηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ζήτησαν επισήμως να επανενταχθούν στην UNESCO, από την οποία είχαν αποχωρήσει υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του εν λόγω οργανισμού του ΟΗΕ Οντρέ Αζουλέ, χαιρετίζοντας «μια ισχυρή πράξη».
«Επιθυμώ να σας ενημερώσω, εξ ονόματος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την τιμή να προτείνουν ένα σχέδιο για την επιστροφή τους στους κόλπους της UNESCO», έγραψε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών σε επιστολή προς την Αζουλέ, την οποία είδε το Γαλλικό Πρακτορείο και την οποία η γενική διευθύντρια ανέγνωσε σε συνεδρίαση των αντιπροσώπων των 193 χωρών μελών του οργανισμού στην έδρα του, στο Παρίσι.
«Εκφράζω τη χαρά μου γι' αυτή την ισχυρή πράξη», «αποτέλεσμα εργασίας πέντε ετών» της UNESCO για να «κατευνάσει τις εντάσεις, ιδιαίτερα σχετικά με τη Μέση Ανατολή», σχολίασε στη συνέχεια σε ανακοίνωσή της η Οντρέ Αζουλέ.
Η αποδοχή της επιστροφής των ΗΠΑ μπορεί να γίνει μόνον έπειτα από μια ψηφοφορία των άλλων κρατών, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον κανονισμό της UNESCO.
Η αμερικανική απόφαση εντάσσεται στο γενικό πλαίσιο της όλο και πιο ισχυρής αντιπαλότητας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο σε μια περίοδο που η Κίνα επιθυμεί να αλλάξει την πολυμερή διεθνή τάξη που εγκαθιδρύθηκε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και της οποίας μία έκφραση είναι η UNESCO.
Υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει τον Οκτώβριο 2017 πως αποχωρούν από την UNESCO, της οποίας είχαν καταγγείλει την «επίμονη αντιισραηλινή μεροληψία». Η αποχώρηση αυτή, που συνοδεύτηκε από την αποχώρηση του Ισραήλ, είχε τεθεί σε ισχύ το Δεκέμβριο 2018.
Τον περασμένο Μάρτιο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε πάντως δηλώσει πως η απουσία των ΗΠΑ επέτρεπε στην Κίνα να έχει μεγαλύτερο βάρος από τις ΗΠΑ στους κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη, όταν η UNESCO είχε εκπονήσει το 2021 μια σύσταση για τη δεοντολογία της τεχνητής νοημοσύνης.
«Πιστεύω αληθινά πως οφείλουμε να επιστρέψουμε στην UNESCO, όχι για να κάνουμε ένα δώρο στην UNESCO, αλλά επειδή τα πράγματα που γίνονται στην UNESCO έχουν σημασία», είχε δηλώσει ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας.
«Εργάζονται πάνω στους κανόνες, τις προδιαγραφές και τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης. Θέλουμε να είμαστε εκεί», είχε προσθέσει.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ