Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία τις τελευταίες μέρες δημοσιογραφική έρευνα του περιοδικού Der Spiegel και του δημόσιου δικτύου ZDF, η οποία αποκαλύπτει ότι εδώ και καιρό Γερμανοί πρώην πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας (Luftwaffe) εκπαίδευαν Κινέζους πιλότους.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, Γερμανοί πιλότοι με εμπειρία σε μαχητικά αεροσκάφη, εκπαίδευαν Κινέζους πιλότους επί πληρωμή με σκιώδη συμβόλαια που είχαν συνάψει με εταιρείες γραμματοκιβωτίων με έδρα στις Σευχέλλες. Σε μια περίπτωση μάλιστα μια εταιρεία φέρεται να ανήκε σε πρώην Κινέζο κατάσκοπο.
Μάλιστα όπως προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα πρόκειται για εξαιρετικά γενναιόδωρους μισθούς, πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι τα στοιχεία για τα επίμαχα συμβόλαια προήλθαν από παλαιότερη διεθνή δημοσιογραφική έρευνα, τα Panama Papers.
Άμεση αντίδραση του Γερμανού υπ. Άμυνας
Άμεση ήταν η αντίδραση του Σοσιαλδημοκράτη Γερμανού υπ. Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος συναντήθηκε το Σάββατο με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Σανγκφού στη Σιγκαπούρη σε Σύνοδο των υπ. Άμυνας Ινδοειρηνικού και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχουν πρώην πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών της Luftwaffe.
«Κατέστησα σαφές στον ομόλογό μου ότι αναμένω να τερματίσει άμεσα αυτή η πρακτική και του ξεκαθάρισα ότι δεν θα ήταν καθόλου αστείο εάν το έπραττα μονομερώς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπόρις Πιστόριους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως η πρακτική αυτή στους κόλπους του κινεζικού στρατού δεν είναι νέα. Εδώ και χρόνια Γερμανοί απόστρατοι απασχολούνται ως εκπαιδευτές μαχητικών αεροσκαφών. Συγκεκριμένα δύο εξ αυτών φέρονται να είναι πρώην χειριστές Eurofighter και ένας ακόμη πρώην χειριστής Tornado στην γερμανική πολεμική αεροπορία.
Αποκάλυψαν απόρρητα στοιχεία οι Γερμανοί πιλότοι;
Οι πιλότοι της Luftwaffe συνταξιοδοτούνται αναγκαστικά στα 41 χρόνια για ιατρικούς λόγους, διότι σταδιακά από την ηλικία αυτή και μετά μειώνονται τα αντανακλαστικά και η όρασή τους. Πολλοί εξ αυτών αναζητούν στη συνέχεια άλλες επαγγελματικές διεξόδους, όπως αυτή του εκπαιδευτή.
Σύμφωνα με το Spiegel δεν αποκλείεται οι συγκεκριμένοι πιλότοι να «πρόδωσαν» στην Κίνα κρατικά μυστικά αλλά και απόρρητα στρατιωτικά στοιχεία, όπως σενάρια επιθέσεων. Μέχρι στιγμής το γερμανικό υπ. Άμυνας, σύμφωνα με την έρευνα, όχι μόνο δεν διαψεύδει τα δημοσιεύματα αλλά έχει προχωρήσει εδώ και καιρό σε σχετικές έρευνες σε συνεργασία σε μυστικές υπηρεσίες και διεθνείς φορείς.
Κι όλα αυτά βέβαια έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η Κίνα βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της διεθούς κοινότητας εξαιτίας της αυξημένης επιθετικότητας σε βάρος της Ταϊβάν.