Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Ερντογάν-Στόλτενμπεργκ με το βλέμμα στη Σουηδία

Η προσπάθεια άρσης των ενστάσεων της Αγκυρας όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του προέδρου της τουρκίας με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ. Νέες διαβουλεύσεις μέσα στην εβδομάδα.

Συνάντηση Ερντογάν-Στόλτενμπεργκ με το βλέμμα στη Σουηδία

«Η Σουηδία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της» έναντι της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έπειτα από συνομιλίες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που διήρκεσαν δύο ώρες.

Η Τουρκία εμποδίζει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσάπτοντάς της ότι φιλοξενεί στο έδαφός της κούρδους μαχητές.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, αξιωματούχοι της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα συναντηθούν την εβδομάδα της 12ης Ιουνίου για περαιτέρω συνομιλίες αναφορικά με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ακόμη πως η Σουηδία έχει κάνει σημαντικά βήματα για να απαντήσει στις ανησυχίες της Τουρκίας και έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ πρόσθεσε πως εξακολουθεί να υπάρχει χρόνος για την ένταξή της μέχρι τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουλίου στο Βίλνιους.

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε επίσης την Τουρκία επειδή στέλνει ενισχύσεις στο Κόσοβο μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν πρόσφατα εκεί και υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ και η διεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Κόσοβο KFOR λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την ασφάλεια του λαού του Κοσόβου.

 

Η Νατοϊκή πλευρά επιθυμεί το θέμα της Σουηδίας να έχει επιλυθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Τη νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Ερντογάν

Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησής του ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Τούρκος πρόεδρος. Νέος υπουργός Εξωτερικών στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναλαμβάνει ο Χακάν Φιντάν, μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΜΙΤ, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριων Τουρκίας -  νέος διευθυντής της ΜΙΤ ο Ιμπραήμ Καλίν, μέχρι τώρα εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Νέος υπουργός Αμυνας ο Γιασάρ Γκιουλέρ, μεχρι τωρα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, όπως που είχε συμβεί και με τον προκατόχό του, Χουλουσί Ακάρ.

Νέος υπουργός οικονομικών ο Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος θεωρείται συνομιλητής των αγορών και των επενδυτών. Ο Ερντογάν θέλει να ξανακερδίσει τις αγορές, επαναφέροντας έναν υποστηρικτή της συμβατικής οικονομίας για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μετά τις εκλογές. 

Ο Σιμσέκ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας στο παρελθόν, αποχώρησε από το υπουργικό συμβούλιο του Ερντογάν το 2018, όταν η Τουρκία πέρασε σε προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Στη θέση του αντιπροέδρου ο Ερντογάν διόρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διορίστηκε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απομακρύνθηκε, όπως αναμενόταν, από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο Αλί Γιερλίκαγια.

Τα άλλα υπουργεία κατανέμονται ως εξής:

  • Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
  • Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς
  • Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν
  • Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί
  • Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ
  • Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι
  • Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
  • Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
  • Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ
  • Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
  • Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ
  • Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατόπιν προσκλήσεως.

Στο περιθώριο του δείπνου προς εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων, ο Βασίλης Κασκαρέλης συνεχάρη τον Τούρκο Πρόεδρο και είχε σύντομες συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και τον νέο διευθυντή της ΜΙΤ Ιμπραχίμ Καλίν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v