Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FAZ: Η Τουρκία στρέφεται στην Ανατολή, όχι στη Δύση

Ο γερμανικός τύπος αναφέρεται στο μέλλον των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας και της τουρκικής οικονομίας.

FAZ: Η Τουρκία στρέφεται στην Ανατολή, όχι στη Δύση

Η ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών βρήκε νικητή τον Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να εξασφαλίζει πέντε ακόμη χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Τι σημαίνει, όμως, αυτή η εξέλιξη για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τη Δύση.

«Προφανώς, το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. θεωρείται λήξαν», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η Τουρκία απέχει πολύ από τα όσα απαιτούνται για την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών – και το Κυπριακό ζήτημα δεν θα επιλυόταν από τη μία μέρα στην άλλη. […] Πέραν τούτου, όμως, εάν ο δεύτερος γύρος ήταν πραγματικά ένα δημοψήφισμα για τον Ερντογάν, τότε η Τουρκία τάχθηκε και εναντίον της Ευρώπης. Η χώρα στρέφεται προς την Ανατολή και όχι προς τη Δύση και αυτό συνάγεται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς ο Ερντογάν δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρ' ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ».

Συμφωνώντας με τα ανωτέρω, η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει πάντως πως «οι ηγέτες της Ε.Ε. συνεχάρησαν με αξιοσημείωτη φιλικότητα τον πρόεδρο Ερντογάν για την επανεκλογή του […] και από μία σκοπιά, η νίκη του Ερντογάν είναι ίσως βολική για την Ε.Ε., καθώς ξέρει τι να περιμένει».

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τάχθηκε προεκλογικά υπέρ των μαζικών απελάσεων προσφύγων, «γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στην Ε.Ε., η οποία ήδη έρχεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες προσφυγικές ροές. Στην περίπτωση του Ερντογάν υπάρχει τουλάχιστον η ελπίδα ότι θα μπορούσε να αναβιώσει η συμφωνία για το μεταναστευτικό».

Η S.Z. καταλήγει αναφέροντας ότι «ίσως παρόμοιες ελπίδες να τρέφει και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, στη συγχαρητήρια δήλωσή του προς τον Ερντογάν, όπου έγραψε πως ανυπομονεί για τη συνέχιση της συνεργασίας με την Τουρκία. Ο Ερντογάν συνεχίζει να εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όμως μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί στο θέμα αυτό κάποια συμφωνία».

Ισχυρές πιέσεις στην τουρκική οικονομία

Από την πλευρά της, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει πως «σύμφωνα με οικονομολόγους, η τουρκική λίρα θα μπορούσε να χάσει το 29% της αξίας της μέχρι το τέλος του έτους, εάν ο Ερντογάν δεν αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του για χαμηλά βασικά επιτόκια. […]

Χωρίς αλλαγή στο πλαίσιο της μακροοικονομικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την εισαγωγή μέτρων φιλικών προς την αγορά, οι υψηλές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας είναι πιθανό να διατηρήσουν τους κινδύνους και να αυξήσουν την ευαισθησία σε παγκόσμιους κλυδωνισμούς».

Ταυτοχρόνως, όμως, η HB προσθέτει πως «αυτό που ακούγεται σαν κακή είδηση θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ωφελήσει ένα μεγάλο μέρος της τουρκικής οικονομίας. Τη Δευτέρα (29/05), το εκλογικό αποτέλεσμα οδήγησε σε άνοδο τις μετοχές των εξαγωγέων της χώρας, οι οποίοι συνήθως κερδίζουν περισσότερα χρήματα, όταν το νόμισμα είναι αδύναμο.

Οι Τούρκοι κατασκευαστές οικιακών συσκευών Vestel και Arcelik σημείωσαν επίσης άνοδο κατά 7,3% και 3,1% αντιστοίχως, ενώ η χημική εταιρεία Tupras και η αυτοκινητοβιομηχανία Tofas κατά 4,2% και 3,5% αντιστοίχως. Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζεται η τουρκική χρηματιστηριακή αγορά συνολικά και ο δείκτης αναφοράς ISE100 της Κωνσταντινούπολης σημείωσε επίσης ανοδική πορεία, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,3%».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v