Λιβύη: Καταγγελία για επίθεση της κυβέρνησης σε σπίτι αντιπολιτευόμενου βουλευτή

Το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα ακριβείας» εναντίον λαθρεμπόρων καυσίμων και ναρκωτικών και διακινητών ανθρώπων» στη δυτική Λιβύη, κατ’ εντολή του Ντμπεϊμπά.

Λιβύη: Καταγγελία για επίθεση της κυβέρνησης σε σπίτι αντιπολιτευόμενου βουλευτή

Το κοινοβούλιο της Λιβύης, που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καταδίκασε σήμερα την «επίθεση» που λέει ότι έγινε την Πέμπτη από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης στο σπίτι ενός βουλευτή στην πόλη Ζαουίγια.

«Η Βουλή παρακολουθεί, με μεγάλη ανησυχία, την επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Ζαουίγια, εναντίον του σπιτιού του Αλί Μπουζρίμπα» ανέφερε η ανακοίνωση του προεδρείου, με την οποία καταδικάζεται «η κατάφωρη επίθεση (…) εναντίον πολιτών και πολιτικών εγκαταστάσεων».

Ο Μπουζρίμπα, που εκλέγεται στη Ζαουίγια και δεν στηρίζει την κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, είπε σε λιβυκό τηλεοπτικό κανάλι ότι έγινε «επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους» στο σπίτι του. Δεν υπάρχουν θύματα από αυτήν την επιχείρηση.

Το υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα ακριβείας» εναντίον λαθρεμπόρων καυσίμων και ναρκωτικών και διακινητών ανθρώπων» στη δυτική Λιβύη, κατ’ εντολή του Ντμπεϊμπά. Οι στόχοι δεν διευκρινίστηκαν.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι τοποθεσίες που επλήγησαν από τους δρόνους βρίσκονται στην περιφέρεια της Ζαουίγια, μιας πόλης που απέχει 45 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, όπου εδώ και πολλές εβδομάδες ομάδες ενόπλων συγκρούονται μεταξύ τους. Ενημερωτικοί ιστότοποι έκαναν λόγο για υλικές ζημιές στο λιμάνι της Αλ Μάγια, μιας μικρής κοινότητας που απέχει 30 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, καθώς και στον τομέα Άμπου Σούρα, στα νότια της Ζαουίγια.

Μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, το 2011, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος. Εδώ και έναν χρόνο, δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία: η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ εδρεύει στην Τρίπολη, με επικεφαλής τον Ντμπεϊμπά ενώ η δεύτερη, στα ανατολικά, στηρίζεται από τον πανίσχυρο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και το κοινοβούλιο.

Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) ανέφερε ότι «τα γεγονότα αυτά (σ.σ. στη Ζαουίγια) καταδεικνύουν την κατεπείγουσα ανάγκη επανένωσης της Λιβύης και ενίσχυσης των θεσμών ασφαλείας και του στρατού, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v