Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας Χιου Πιλ δήλωσε ότι η υψηλότερη από την αναμενόμενη μετανάστευση ενίσχυσε κατά 20 μονάδες βάσης την προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τις ανάγκες της χώρας για κάλυψη θέσεων εργασίας.
Καταθέτοντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Πιλ είπε ότι οι ανοδικές αναθεωρήσεις των προβολών πληθυσμού της Στατιστικής Υπηρεσίας – με οδηγό την καθαρή μετανάστευση – «επιφέρουν αύξηση ΑΕΠ κατά περίπου δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας» έως το τέλος του 2025, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.
Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 245.000 ανθρώπους ετησίως έως το 2028, από 205.000 που είχαν εκτιμηθεί προηγουμένως. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν ότι η καθαρή μετανάστευση αυξάνεται και πάλι σε νέο ρεκόρ όλων των εποχών, σε αντίθεση με τη φιλοδοξία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να περιορίσει τις ροές.
Η μείωση της μετανάστευσης θα μπορούσε να κοστίσει 40 δισ. στερλίνες ετησίως στη Βρετανία
Τα επίπεδα μετανάστευσης έχουν αποκτήσει πρόσθετη σημασία αφού περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό της Βρετανίας μετά την πανδημία, οδηγώντας τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς ώστε να εξασφαλίσουν το προσωπικό που χρειάζονται για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας. Αυτό προστίθεται στις ανοδικές πιέσεις του πληθωρισμού, ο οποίος βρίσκεται στο 10,1%, πέντε φορές παραπάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας. Ένα μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό θα επέτρεπε στην οικονομία να αναπτυχθεί περισσότερο πριν ξεκινήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Προς το παρόν, η αυξανόμενη μετανάστευση βοηθά την οικονομία. Το μεγαλύτερο μέρος της ώθησης στην ανάπτυξη είναι πιθανό να προέλθει από τους μετανάστες, που ενισχύουν την πλευρά της προσφοράς στην οικονομία, είπε ο Πιλ, συμπληρώνοντας ότι θα αυξήσουν επίσης και τη ζήτηση, τονώνοντας την κατανάλωση.
Οι μετανάστες «συμβάλλουν στην παραγωγική ικανότητα της οικονομίας, αλλά και στη ζήτηση», είπε ο Πιλ. «Αυτό ξεθωριάζει από την πίεση στους πόρους και επομένως στον πληθωρισμό, επομένως είναι κυρίως θέμα ανάπτυξης».