Μήνυμα Άσαντ «υπέρ της ειρήνης» στον Αραβικό Σύνδεσμο

Στην πρώτη του παρουσία στις εργασίες του οργανισμού μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου στη χώρα του, ο Σύρος πρόεδρος δήλωσε ότι προσβλέπει σε μια «νέα εποχή» κοινής και αλληλέγγυας αραβικής δράσης. Ηχηρή σιωπή Κατάρ.

Μήνυμα Άσαντ «υπέρ της ειρήνης» στον Αραβικό Σύνδεσμο

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ- Άσαντ εξέφρασε την ελπίδα η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Σαουδική Αραβία, η πρώτη στην οποία συμμετέχει εδώ πάνω από μια δεκαετία, να σηματοδοτήσει την αρχή μιας «νέας εποχής».

«Ελπίζω ότι θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής στην κοινή αραβική δράση υπέρ της αλληλεγγύης, της ειρήνης στην περιοχή, της ανάπτυξης και της ευημερίας, αντί για τον πόλεμο και τις καταστροφές», δήλωσε στην παρέμβασή του.

Ο Άσαντ δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής είναι μια «ιστορική ευκαιρία» για να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις ανά τον κόσμο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Τζέντα.

Είναι η πρώτη φορά που ο Άσαντ απευθύνθηκε στον Αραβικό Σύνδεσμο από τότε που η Συρία είχε αποκλειστεί από τον παναραβικό οργανισμό, το 2011, μετά την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία.

Σήμερα επέστρεψε επίσημα στη διπλωματική σκηνή του αραβικού κόσμου, έπειτα από χρόνια απομόνωσης, επωφελούμενος και από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, που είχε χιλιάδες νεκρούς σε Τουρκία και Συρία και προκάλεσε κύμα διεθνούς αλληλεγγύης.

Επωφελήθηκε επίσης από περιφερειακές αλλαγές, και ιδιαίτερα από την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης, από τους μεγαλύτερους συμμάχους του συριακού καθεστώτος.

«Χαιρόμαστε που υποδεχόμαστε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ- Άσαντ», δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κατά την έναρξη της συνόδου.

Για τον Σύρο πρόεδρο, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου συμπεριλαμβανομένης της χρήσης χημικών όπλων, η πρόσκληση στη σύνοδο κορυφής συμβολίζει μια πολύ μεγάλη επιτυχία.

Στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι η σύνοδος κορυφής διεξάγεται «σ' έναν ασταθή κόσμο», προσθέτοντας ότι «οι προσεγγίσεις μεταξύ του αραβικού κόσμου και των αραβικών χωρών και των γειτόνων τους αποτελούν μια ελπίδα».

Ζήτησε να «απαγορευτούν οι ξένες παρεμβάσεις» στις υποθέσεις των αραβικών χωρών, δηλώνοντας ότι η Συρία είναι προσηλωμένη «στην ιδιότητά της ως μέλος του αραβικού κόσμου».

Από την άλλη, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι έφυγε απότομα από τη σύνοδο, όπως ανακοινώθηκε.

Η παρουσία του ήταν μια «εθιμοτυπική», δήλωσε Άραβας αξιωματούχος στο Reuters. Ο εμίρης αναχώρησε από τη σύνοδο πριν από την ομιλία του Σύρου προέδρου, πρόσθεσε.

Ο εμίρης του Κατάρ δεν εμφανίστηκε για να μιλήσει στη σύνοδο κορυφής, ούτε είχε διμερείς επαφές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v