Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία πιθανώς θα ξεπεράσει την αύξηση 1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, δήλωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός στην τελευταία του ετήσια αξιολόγηση.
Οι επιστήμονες εκτιμούν για πρώτη φορά ότι υπάρχουν δύο στις τρεις πιθανότητες (66%) η ετήσια μέση παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης να ξεπεράσει προσωρινά τον ενάμιση βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, «τουλάχιστον» ένα έτος έως το 2027.
Οι πιθανότητες γι' αυτό το αποτέλεσμα αυξάνονται συν τω χρόνω, αναφέρει η έκθεση. Για να γίνει κατανοητή η μεγάλη αλλαγή που υποδηλώνει η πρόβλεψη, επισημαίνεται ότι η αντίστοιχη εκτίμηση πέρυσι ήταν 48% και «σχεδόν μηδέν» το 2015.
Η έκθεση συντάχθηκε από ερευνητές 11 οργανισμών όλου του κόσμου και αφορά την πενταετία 2023-2027, αναφέρουν οι Financial Times.
Σε ακόμη πιο βέβαιες προσεγγίσεις, οι συντάκτες τονίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα 98% εντός πενταετίας να ξεπεραστεί η άνοδος-ρεκόρ της υψηλής θερμοκρασίας κατά 1,28° C, που σημειώθηκε το 2016, προσθέτοντας ότι συνολικά η επόμενη πενταετία θα είναι η θερμότερη που έχει καταγραφεί.
Η αναμενόμενη επιστροφή του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, που συνεπάγεται υπερθέρμανση της επιφάνειας του Ειρηνικού Ωκεανού, αναμένεται να ενισχύσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες. Η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί, το 2016, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια ενός «εξαιρετικά ισχυρού» Ελ Νίνιο. Το αντίθετο καιρικό φαινόμενο, το Λα Νίνια, επιμένει εδώ και τρία χρόνια και συνήθως έχει ψυκτική επίδραση.
Η αύξηση των θερμοκρασιών στην Αρκτική αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, καθώς το λιώσιμο των πάγων μειώνει την ικανότητα ανάκλασης του ήλιου και προκαλεί μεγαλύτερη θέρμανση απ' ό,τι αλλού. Το λιώσιμο των πάγων θα μπορούσε να σημαίνει το άνοιγμα περισσότερων ναυτιλιακών διαδρομών, δήλωσε ο Leon Hermanson, επιστήμονας στο Met Office Hadley Centre.
Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες έχουν ήδη αυξηθεί τουλάχιστον κατά 1,1° C σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση. Η Συμφωνία του Παρισιού δεσμεύει τα κράτη σε όλο τον κόσμο να περιορίσουν τη μέση αύξηση της θερμοκρασίας μακροπρόθεσμα σε 1,5 βαθμό Κελσίου, ιδανικά -κάτι που είναι διαφορετικό από τη μέση αύξηση σε ένα δεδομένο έτος. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι πέρα από αυτό το επίπεδο θέρμανσης, θα συμβούν μη αναστρέψιμες αλλαγές στον πλανήτη.
Η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, προστίθεται, έκανε «τουλάχιστον 30 φορές πιο πιθανή» τη ζέστη του Απριλίου σε Μπαγκλαντές, Ινδία, Λάος και Ταϊλάνδη.
Επίσης, αναμένεται να προκαλέσει βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου σε πολλές περιοχές της Γης, όπως σε Βόρεια Ευρώπη, Σιβηρία, Αλάσκα, αλλά και στην αφρικανική περιοχή του Σαχέλ. Το αντίθετο θα συμβεί στον Αμαζόνιο και στην Αυστραλία.