Η βρετανική οικονομία έχασε ακόμη μισό εκατομμύριο εργάσιμες ημέρες λόγω των απεργιών τον Μάρτιο εν μέσω του πιο σκληρού γύρου κινητοποιήσεων εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει πλέον πάνω από 3,5 εκατομμύρια εργάσιμες ημέρες λόγω απεργιών από τότε που το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS) άρχισε να συλλέγει τα δεδομένα τον περασμένο Ιούνιο μετά από μια παύση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.
Η ONS ανακοίνωσε την Τρίτη ότι χάθηκαν 556.000 ημέρες λόγω της απεργιακής δράσης του Μαρτίου, από 332.000 τον Φεβρουάριο - ήταν οι μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από το 1984.
Οι εργαζόμενοι σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο απεργούν σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τη δύναμη των δαπανών τους, η οποία έχει διαβρωθεί από τον επίμονα υψηλό διψήφιο πληθωρισμό.
Οι νέοι γιατροί πραγματοποίησαν απεργία 72 ωρών τον Μάρτιο, την πρώτη τους δράση από το 2016. Άλλο προσωπικό του NHS, όπως οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα και οι νοσηλευτές, είχαν σταματήσει τις απεργίες για να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με την κυβέρνηση. Έκτοτε, συμφωνήθηκε μια προσφορά αμοιβής με τα περισσότερα συνδικάτα -ωστόσο, το Βασιλικό Κολλέγιο Νοσηλευτών απαιτεί υψηλότερη αύξηση και θα μπορούσε να ανακοινώσει περισσότερες απεργίες.
Το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι η απεργιακή κινητοποίηση κόστισε στην οικονομία 243 εκατομμύρια λίρες (304 εκατομμύρια δολάρια) το πρώτο τρίμηνο - χαμηλότερα από τους τελευταίους μήνες του 2022, όταν οι απεργίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο και στο Royal Mail ήταν ακόμη πιο συχνές.