Σε δυο εβδομάδες θα μάθουμε, όπως όλα δείχνουν, ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας καθώς οι εκλογές της Κυριακής έφεραν τον Ερντογάν μπροστά αλλά κάτω από το όριο του 50% παρά τα αρχικά αποτελέσματα που μιλούσαν για σαρωτική επικράτηση.
Τα πρώτα στοιχεία (9,1% της ενσωμάτωσης) έδειξαν μεγάλο προβάδισμα για τον Ταγίπ Ερντογάν. Συγκεκριμένα εμφανίστηκε να προηγείται με 59,47%, έναντι του Κιλιτσντάρογλου που συγκεντρώνει μόλις το 34,79%. O Σιναν Ογκάν λαμβάνει το 5,3%.
Η ψαλίδα, ωστόσο, έκλεισε. Με το 89% των ψηφοφόρων καταμετρημένο το ποσοστό του Ερντογάν διαμορφώνεται στο 49,94% και του Κιλιτσντάρογλου στο 44,3%. Ο Ογκάν λαμβάνει 5,31%.
Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω
Οπως προαναφέρθηκε, τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν τον Ερντογάν άνετα μπροστά (έως και 59%), αλλά καθώς η καταμέτρηση συνεχίστηκε, το ποσοστό του έπεσε, όπως αναμενόταν. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου.
Οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές έδωσαν στον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται εξακομματικής συμμαχίας, ένα ελαφρύ προβάδισμα, τον μετρούσαν ακόμη και πάνω από το όριο του 50%, ωστόσο εν τέλει κινήθηκε στο 45%.
Η ροή των αποτελεσμάτων, πάντως, έγινε αντικείμενο σκληρής αντιπαράθεσης. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η βιασύνη του Κιλιτσντάρογλου να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των εκλογών όσο συνεχίζονταν η καταμέτρηση (έγγραψε στο Twitter «είμαστε μπροστά») σημαίνει κλοπή της βούλησης των πολιτών, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου προειδοποίησε τις εκλογικές αρχές να καταγράψουν όλα τα αποτελέσματα σε εθνικό επίπεδο.
Ανώτερος αξιωματούχος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης παραδέχτηκε αργότερα: «Φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει νικητής στον πρώτο γύρο. Όμως, τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα νικήσει».
Η ψηφοφορία της Κυριακής ήταν μια από τις πιο αμφίρροπες στην 100χρονη ιστορία της χώρας, μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να τερματίσει την 20ετή κυριαρχία του Ερντογάν και να αντηχήσει πολύ πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας.
Μια ήττα του Ερντογάν, ενός από τους σημαντικότερους συμμάχους του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πιθανότατα θα εκνευρίσει το Κρεμλίνο αλλά θα παρηγορήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς και πολλούς Ευρωπαίους και ηγέτες της Μέσης Ανατολής που είχαν προβληματικές σχέσεις με τον Ερντογάν.
Ο Κιλιτσντάρογλου έχει δεσμευτεί να θέσει την Τουρκία σε μια νέα πορεία αναζωογονώντας τη δημοκρατία μετά από χρόνια κρατικής καταστολής, επιστρέφοντας στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές, ενισχύοντας τους θεσμούς που έχασαν την αυτονομία τους υπό την αυστηρή παρακολούθηση του Ερντογάν και ανοικοδομώντας τους αδύναμους δεσμούς με τη Δύση.
Η Βουλή
Η ψηφοφορία για το κοινοβούλιο αποτέλεσε μια μάχη μεταξύ της Λαϊκής Συμμαχίας που περιλαμβάνει το AKP του Ερντογάν και το εθνικιστικό MHP και της «Συμμαχία Έθνους» του Κιλιτσντάρογλου που καλύπτει έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου του κοσμικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Με καταμετρημένο σχεδόν το 70% των κάλπες, η HaberTurk μέτρησε τη συμμαχία του Ερντογάν στο 51,43% (αποσπώντας 325 στις 600 έδρες) και τη συμμαχία της αντιπολίτευσης στο 33,93%.
Οι Κούρδοι ψηφοφόροι, οι οποίοι αποτελούν το 15-20% του εκλογικού σώματος, θα διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο, με τη Συμμαχία Εθνούς να είναι απίθανο να επιτύχει από μόνη της κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν αποτελεί μέρος της κύριας συμμαχίας της αντιπολίτευσης, αλλά αντιτίθεται σθεναρά στον Ερντογάν μετά την καταστολή των μελών του τα τελευταία χρόνια.