Σε λίγες μέρες, περισσότεροι από 200 διευθύνοντες σύμβουλοι θα φτάσουν στις Βερσαλλίες για να συμμετάσχουν σε εκδήλωση με τίτλο «Επιλέξτε τη Γαλλία». Πολλοί από αυτούς θα αποκαλύψουν επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς. Μετά την πρώτη από αυτές τις εκδηλώσεις το 2018, χιλιάδες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εργοστάσια έχουν δημιουργηθεί, με περισσότερα από 200 νέα εργοστάσια να ιδρύονται στη Γαλλία μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, επισημαίνει ο Εμανουέλ Μακρόν σε άρθρο του στους Financial Times.
Δεσμευόμαστε να οικοδομήσουμε ξανά τη γαλλική βιομηχανία και να ενισχύσουμε την οικονομική μας δύναμη. Αυτό θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες μας και να επενδύσουμε στο μέλλον μας. Ενεργούμε με ακλόνητη αποφασιστικότητα σε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα το 2022, σύμφωνα με έρευνα της EY, να είμαστε η πιο ελκυστική χώρα στην Ευρώπη για ξένες επενδύσεις για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Ωστόσο, αυτή η μάχη για την εκβιομηχάνιση πρέπει προφανώς να δοθεί και σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Από τότε που έγινα πρόεδρος της Γαλλίας το 2017, έχω υποστηρίξει με συνέπεια την ιδέα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Στην αρχή αυτό θεωρήθηκε ως ευσεβής πόθος και μερικές φορές θεωρήθηκε πολύ γαλλικό. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ χρειάστηκε να αντιμετωπίσει δύο κρίσιμες κρίσεις. Και λόγω της πανδημίας Covid-19 και του πολέμου που αποφάσισε να προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία, έχουμε αναγνωρίσει τις στρατηγικές μας εξαρτήσεις και αποφασίσαμε να δράσουμε για να τις μειώσουμε.
Εμείς οι Ευρωπαίοι καταλήξαμε σε αυτή την καθοριστική συναίνεση σε μια σύνοδο κορυφής τον Μάρτιο του 2022, επίσης στις Βερσαλλίες. Συμφωνήσαμε στη σημασία του να διατηρήσουμε τον έλεγχο της μοίρας μας και ανοίξαμε τον δρόμο για μια πιο κυρίαρχη Ευρώπη, με απτές αποφάσεις που ελήφθησαν για την άμυνα, την ενέργεια και την οικονομική ασφάλεια.
Δεν είμαστε πια αφελείς. Χωρίς να διακυβεύουμε την ανοικτή στάση μας, ενεργούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας, την ανεξαρτησία μας και τις αξίες μας.
Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την εφαρμογή αυτής της ευρωπαϊκής συναίνεσης. Προτείνω ένα δόγμα που βασίζεται σε πέντε πυλώνες.
Ο πρώτος πυλώνας είναι ο πιο προφανής: η δέσμευση για ανταγωνιστικότητα, μεγαλύτερη ολοκλήρωση και εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, που είναι η πρώτη προϋπόθεση για τη δημιουργία Ευρωπαίων πρωταθλητών στους τομείς της καθαρής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.
Αντίθετα, η βιομηχανική πολιτική, ο δεύτερος πυλώνας, ήταν εδώ και καιρό ταμπού. Όμως, τους τελευταίους μήνες ανανεώσαμε αυτήν την παλιά ιδέα και τη μετατρέψαμε σε ισχυρό μοχλό για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της οικολογικής και ψηφιακής μετάβασης, καθώς και για να ανταποκριθούμε στις φιλοδοξίες των εταίρων και των αντιπάλων μας.
Ο ευρωπαϊκός νόμος για τα τσιπ θα ενισχύσει την έρευνα και την ανάπτυξη και την παραγωγή ευρωπαϊκών ημιαγωγών. Ο νόμος Net Zero Industry Act θα απλοποιήσει τους υπάρχοντες κανόνες και θα οδηγήσει σε περισσότερες επενδύσεις και δεξιότητες στην πράσινη και καθαρή τεχνολογία.
Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τροποποιήσεις στους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις προκειμένου να υποστηρίξει καλύτερα τις στρατηγικές βιομηχανίες της Ευρώπης. Αυτό συνοδεύτηκε από αποφασιστική πρόοδο στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο τρίτος πυλώνας είναι η προστασία ζωτικών ευρωπαϊκών συμφερόντων και στρατηγικών πλεονεκτημάτων. Η ΕΕ δημιούργησε, για πρώτη φορά, ένα εργαλείο για να μπλοκάρει ξένες εξαγορές στρατηγικών ευρωπαϊκών εταιρειών. Και πρέπει να είμαστε τολμηροί όταν πρόκειται για το ζήτημα της τεχνολογικής αποσύνδεσης και της ενίσχυσης των ελέγχων των εξαγωγών.
Ακολουθεί η αμοιβαιότητα, ο τέταρτος πυλώνας. Σημαίνει ότι η εμπορική μας ατζέντα πρέπει να είναι και φιλόδοξη και συνεπής με τους ευρύτερους πολιτικούς μας στόχους. Πρέπει επομένως να είναι βιώσιμη, δίκαιη και ισορροπημένη και να επιδιώκει ξεκάθαρα ευρωπαϊκά στρατηγικά συμφέροντα.
Ο τελικός πυλώνας στο πλαίσιο είναι η πολυμερής αλληλεγγύη. Κυριαρχία δεν σημαίνει αυτοδυναμία και η ΕΕ μπορεί να ευδοκιμήσει μόνο στο πλαίσιο της παγκόσμιας ανάπτυξης. Έχω προσκαλέσει τις χώρες του παγκόσμιου νότου να έρθουν στο Παρίσι τον Ιούνιο, για να θέσουμε τις βάσεις για ένα νέο διεθνές οικονομικό πλαίσιο.
Πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό το δόγμα χωρίς καθυστέρηση. Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο των αλυσίδων εφοδιασμού, της ενέργειας και της καινοτομίας μας. Χρειαζόμαστε περισσότερα εργοστάσια και λιγότερες εξαρτήσεις. Το «Made in Europe» πρέπει να είναι το σύνθημά μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, καθώς η κυριαρχία είναι συνυφασμένη με τη δύναμη των δημοκρατιών μας.
Για δεκαετίες, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της Ευρώπης ήταν μια μεσαία τάξη με καλά αμειβόμενες βιομηχανικές θέσεις εργασίας, σίγουρη ότι η επόμενη γενιά θα ήταν πιο ευημερούσα από την προηγούμενη. Στις Βερσαλλίες την επόμενη εβδομάδα, και τους επόμενους μήνες, εμείς οι Ευρωπαίοι μπορούμε να αποδείξουμε ότι η ήπειρός μας, το λίκνο της Βιομηχανικής Επανάστασης, μπορεί και πάλι να είναι το σπίτι της ακμάζουσας βιομηχανίας και της κοινής προόδου.