Εκλεισαν οι κάλπες για τους Τούρκους της Γερμανίας

Το βράδυ της Τρίτης έκλεισαν οι κάλπες για τους Τούρκους του εξωτερικού. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, στη Γερμανία ψήφισαν σχεδόν 642.000 πολίτες τουρκικής καταγωγής.

Εκλεισαν οι κάλπες για τους Τούρκους της Γερμανίας

Η αντίστροφη μέτρηση για την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών στην Τουρκία, σύμφωνα με την πλειοψηφία των γερμανικών ΜΜΕ, έχει ξεκινήσει. Και, μπορεί οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία να ανοίγουν την Κυριακή 14 Μαΐου, στο εξωτερικό όμως και στη Γερμανία έκλεισαν το βράδυ της Τρίτης 9 Μαΐου (21.00 ώρα Γερμανίας).

H ψηφοφορία για τους Τούρκους του εξωτερικού είχε ξεκινήσει στις 27 Απριλίου, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως κάθε φορά, δίνεται στη Γερμανία. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας, στη Γερμανία ζουν σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής. 1,5 εκατομμύριο περίπου εξ αυτών διαθέτουν τουρκικό διαβατήριο και δικαίωμα ψήφου.

Υψηλά ποσοστά συμμετοχής στη Γερμανία

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις στο γερμανικό πρακτορείο dpa και μεγάλα γερμανικά δημοσιογραφικά δίκτυα, η συμμετοχή των τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρων φέτος κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών στο Έσεν, μέχρι την Τρίτη, έχουν ψηφίσει στη Γερμανία περίπου 642.000 τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι στα κατά τόπους τουρκικά εκλογικά κέντρα. Καταγράφεται έτσι αύξηση γύρω στο 19% σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές του 2018. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ποσοστό συμμετοχής κινείται ειδικότερα μέχρι στιγμής γύρω στο 42%, σε σχέση με 38,5% το 2018.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων στους τουρκικούς εκλογικούς καταλόγους πολιτών εντοπίζεται στο πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Εκεί, περίπου 500.000 πολίτες τουρκικής καταγωγής έχουν δικαίωμα ψήφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δημοψήφισμα του 2017 για την αλλαγή του τουρκικού πολιτεύματος σε προεδρικό - παρέχοντας ουσιαστικές και όχι μόνο τυπικές συνταγματικές υπερεξουσίες στον πρόεδρο - το 63% των Τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία έδωσε πράσινο φως στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 το 64,8% των Τούρκων της Γερμανίας είχαν ψηφίσει επίσης το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας είχε λάβει το 52% των ψήφων.

Προβλέψεις, εκπλήξεις, ανατροπές

Αυτή τη φορά τα δεδομένα ενδέχεται όμως να αλλάξουν. Αν και πρόκειται για αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, με έντονη συσπείρωση στους κόλπους του κυβερνώντος ΑΚΡ αλλά και αυξανόμενο διαρκώς ρεύμα υπέρ της αντιπολίτευσης, ενδιαφέρον έχει μια συνολική ματιά στις μέχρι τώρα τουρκικές δημοσκοπήσεις, όπως τις παραθέτει σε συγκεντρωτικό πίνακα η εφημερίδα Frankfurter Rundschau:

Σε σύνολο 24 δημοσκοπήσεων, προηγείται οριακά ή με εμφανές προβάδισμα ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε 16 εξ αυτών. Το εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές και στην πράξη, παραμένει φυσικά ανοιχτό. Όπως υπογραμμίζουν άλλωστε Τούρκοι και Γερμανοί πολιτικοί αναλυτές, οι εκπλήξεις και οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής είναι μάλλον το μόνο σίγουρο στην Τουρκία.

Σύμφωνα με εκτενείς αναλύσεις στον γερμανικό Τύπο, μολονότι το τουρκικό εκλογικό σώμα επί γερμανικού εδάφους ψηφίζει παραδοσιακά το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, αυτή τη φορά καταγράφεται μια πρωτοφανής κινητοποίηση των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης και στη Γερμανία.

Μάλιστα τόσο στο Βερολίνο όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, τα κόμματα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, που στηρίζουν τον υποψήφιο του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ναυλώνουν ειδικά λεωφορεία, τα οποία μεταφέρουν ψηφοφόρους σε εκλογικά κέντρα.

Χαρακτηριστικά είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, τα ειδικά δρομολόγια από το διαμέρισμα Νόικελν της γερμανικής πρωτεύουσας (όπου ζουν πολλοί Τούρκοι) στο τουρκικό προξενείο της Χέερστρασε 21. Προσφέρουν μάλιστα καθοδόν ζεστό τουρκικό αφέψημα. Στη δε στάση του λεωφορείoυ υπάρχει μια διακριτική αφίσα με όλους τους υποψηφίους. Απλώς κάτω από το όνομα του Κιλιτσντάρογλου, γράφει «Εvet» (Ναι).

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v