Σύμφωνα με την έκθεση της GNAFC και του ΟΗΕ, περίπου 50 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι έχουν υποστεί επισιτιστική ανασφάλεια σε σύγκριση με πέρυσι.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κρίσεων και των πολέμων.
Το 2022 είχε υπολογιστεί ότι τα θύματα της επισιτιστικής κρίσης πλησίαζαν τα 250 εκατομμύρια.
Ο Rein Paulsen, Διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), λέει:
«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι, ακόμη και σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από σύγκρουση και βία, υπάρχει πραγματική αλληλεπίδραση προβλημάτων αλλά και αλληλοεπικαλυπτόμενες επιπτώσεις βίας και οικονομικών προβλημάτων. Σε όλα αυτά προστίθενται και οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 που έπληξε τον κόσμο, και στη συνέχεια φυσικά των κλιματικών προκλήσεων, της κλιματικής κρίσης και ό,τι αυτό σημαίνει όσον αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Αφού κορυφώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν, αλλά ο πόλεμος συνεχίζει να επηρεάζει τις χώρες χαμηλού εισοδήματος που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.
Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν για την “παρατεταμένη φύση αυτών των κρίσεων σε 38 χώρες. Εξηγούν ότι η οικονομική τους αντοχή έχει μειωθεί και σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλες περιόδους ανάκαμψης και παράλληλα έχουν μικρότερη ικανότητα να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ