Βρετανία: Οι πρώτες τοπικές εκλογές μετά την εναλλαγή τριών πρωθυπουργών

Αναμένεται να λειτουργήσουν “ως δημοψήφισμα” για την κυβέρνηση των Συντηρητικών και ειδικότερα για τον Ρίσι Σούνακ.

Βρετανία: Οι πρώτες τοπικές εκλογές μετά την εναλλαγή τριών πρωθυπουργών

Λίγες μέρες απομένουν έως τις τοπικές εκλογές της Αγγλίας στις 4 Μαΐου και της Βόρειας Ιρλανδίας στις 18 Μαΐου, οι οποίες αποτελούν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά από τρεις πρωθυπουργούς, μία αμείλικτη κρίση κόστους ζωής, δύο παραιτήσεις υπουργών για εκφοβισμό, και ερωτήματα διασαφήνισης από βουλευτές προς τον Σούνακ για οικονομικά συμφέροντα της οικογένειας του.

Η σημασία της εκλογικής διαδικασίας είναι τεράστια καθώς αναμένεται να λειτουργήσουν “ως δημοψήφισμα” για την κυβέρνηση των Συντηρητικών και ειδικότερα για τον Ρίσι Σούνακ (φωτ.).

Από τις 19.371 έδρες τοπικών συμβούλων σε όλη την επικράτεια μπαίνουν στις κάλπες σχεδόν οι μισές, κάτι που εκλαμβάνεται ως αξιόπιστο βαρόμετρο για την πολιτική επιλογή των πολιτών. Ιδιαίτερα μάλιστα, καθώς σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις της YouGov, φαίνεται ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται για την Οικονομία (59%), την Υγεία (47%), τη Μετανάστευση (33%) και το Μπρέξιτ (18%), δηλαδή θέματα εθνικά και όχι τοπικά.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Σάρα Χόλμπορτ του London School of Economics (LSE), και Πρόεδρος Ευρωπαϊκών Εκλογικών Μελετών (EES) αυτές οι εκλογές θα είναι το “εκλογικό τεστ” του Ρίσι Σούνακ αν και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι συνήθως σε “ενδιάμεσες εκλογές” (ενδιάμεσα των γενικών). συνήθως βγαίνουν κερδισμένα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Χόλμπορτ σε μερίδα ξένων ανταποκριτών ανάμεσα τους και η ΕΡΤ, μία σειρά από παράγοντες θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών.

Ένα δεδομένο είναι ότι υπάρχει δυσαρέσκεια προς τους Συντηρητικούς ειδικότερα μετά το σκάνδαλο των πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και τον καταστροφικό για την οικονομία προϋπολογισμό της Λιζ Τρας εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Αν και έχει συμβεί μία «επανευθυγράμμιση ‘πολιτιστικής’ διάστασης στη βρετανική πολιτική τα τελευταία 7 χρόνια, η κρίση κόστους ζωής πιθανά θα επισκιάσει τις πολιτιστικές ανησυχίες», υποστηρίζει η Πρόεδρος του EES.

Επιπλέον, θεωρείται ότι θα είναι δύσκολο να δούμε τις αλλαγές σε εθνικό επίπεδο καθώς οι τοπικές εκλογές δεν συμβαίνουν σε όλη την επικράτεια, ενώ αυτοί που αλλάζουν την ψήφο τους συνηθίζουν να απέχουν από την εκλογική διαδικασία.

Οι δημοσκοπήσεις για αρκετό καιρό ευνοούν του Εργατικούς με σαφή διαφορά από το κόμμα των Τόρις που κυμαίνεται από 15 έως και 26 μονάδες. Σημειώνεται ωστόσο πτωτική τάση του ποσοστού των Εργατικών τον τελευταίο μήνα με αντίστοιχη άνοδο των Συντηρητικών (YouGov).

Είναι δύσκολο για ένα κόμμα να κερδίσει τις εθνικές εκλογές εάν στις τοπικές εκλογές συγκεντρώσει Εθνικό Ισοδύναμο Μερίδιο Ψήφων λιγότερο του 40. Για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια οι Εργατικοί φαίνεται ότι θα αγγίξουν αυτό το νούμερο με πρόβλεψη 39-41 όταν αντίστοιχα η πρόβλεψη για τους Τόρις είναι 28-30, σημείωσε ο καθηγητής Διακυβέρνησης Τόνι Τράβερς.

Για πρώτη φορά ψήφος με επίδειξη ταυτότητας

Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν επιδεικνύοντας ένα επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης όπως διαβατήριο ή άδεια οδήγησης καθώς δεν υπάρχουν αστυνομικές ταυτότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η απόφαση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει ισχυρή κριτική καθώς τουλάχιστον 8 εκατομμύρια Βρετανοί (13,5% του πληθυσμού) δεν διαθέτουν διαβατήριο ενώ η έκδοση εγγράφου ταυτοποίησης δεν είναι υποχρεωτική για τους πολίτες.

Η έρευνα του Δρ. Φλόριαν Φους (LSE) δείχνει ότι οι καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει ασήμαντα αποτελέσματα στην εγγραφή των πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους.

Αυτό θεωρείται ότι ευνοεί τους Συντηρητικούς καθώς αναμένεται να μειώσουν τα ποσοστά τους σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής των πολιτών.

Ο αριθμός των πολιτών που δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν γι’ αυτό το λόγο εκτιμάται σε χιλιάδες, λέει ο επιστημονικός ερευνητής Δρ. Φους. Επιπλέον, ο περιορισμός αναμένεται να επηρεάσει τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τους νέους ψηφοφόρους και τους πολίτες εθνικών μειονοτήτων.

Ο νέος κανονισμός θα παραμείνει και στις εκλογές του 2024.

Στη Βόρεια Ιρλανδία οι εκλογές πραγματοποιούνται στις 18 Μαΐου λόγω της Στέψης του Βασιλιά Καρόλου στις 6 Μαΐου καθώς το ιδιαίτερα πολύπλοκο εκλογικό σύστημα που ακολουθούν δίνει τα αποτελέσματα μετά από περίπου μία εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v