Οι ευρωπαϊκές συναλλαγές για εμπορικά ακίνητα έπεσαν σε χαμηλό 11 ετών το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της MSCI, καθώς η αύξηση των επιτοκίων, η τραπεζική αναταραχή και οι φόβοι για την οικονομική ανάπτυξη έκαναν πιο προσεκτικούς τους επενδυτές.
Τα ντιλ άγγιξαν τα 36,5 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 62% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, καθώς η απότομη αύξηση των επιτοκίων δυσχέρανε τη συμφωνία αγοραστών και πωλητών επί της πραγματικής αξίας των ακινήτων, γράφουν οι Financial Times.
Η πτώση της αξίας των εμπορικών ακινήτων και η ανησυχία στον τραπεζικό τομέα μετά την κατάρρευση της Credit Suisse έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες ότι οι επενδυτές ακινήτων ή τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να είναι η επόμενη πηγή οικονομικής δυσπραγίας.
«Αν και εντείνονται οι ανησυχίες για τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης ακινήτων μετά την τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου, δεν έχουμε δει ακόμη ευρεία αύξηση των πωλήσεων υπό πίεση (distressed sales)», δήλωσε ο Tom Leahy, επικεφαλής ερευνών στην MSCI.
«Αξίζει να θυμηθούμε ότι, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε σημαντικούς όγκους πωλήσεων υπό πίεση», πρόσθεσε.
Ο Leahy είπε ότι η έλλειψη εξ ανάγκης πωλητών σημαίνει ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχουν καθυστερήσει να προσαρμοστούν, καθώς οι ιδιοκτήτες περιμένουν, αντί να πουλήσουν φθηνά. Τα στοιχεία της MSCI έδειξαν ότι οι προσδοκίες αγοραστή και πωλητή για τις τιμές αποκλίνουν περαιτέρω τους τελευταίους μήνες.
Οι επενδύσεις από το εξωτερικό σε ευρωπαϊκά ακίνητα επιβραδύνθηκαν απότομα, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, παρά το γεγονός ότι αρκετοί Ασιάτες επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν την αδύναμη λίρα για να επωφεληθούν από συμφωνίες στο Λονδίνο.
Ο αριθμός των σχετικών συμφωνιών έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007. Η αύξηση της υβριδικής εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενίσχυσε τον κόντρα άνεμο που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες γραφείων.
Το Παρίσι αντιστάθηκε στην τάση, με σταθερούς όγκους συμφωνιών, και βρίσκεται μπροστά από το Λονδίνο ως κορυφαίος προορισμός για επενδύσεις. Ο όγκος συναλλαγών στη βρετανική πρωτεύουσα μειώθηκε κατά 58%. Ωστόσο, η MSCI είπε ότι η γαλλική αγορά γραφείων ενισχύθηκε από έναν μικρό αριθμό μεγάλων συμφωνιών, με πιο σημαντικό το ντιλ του ομίλου ειδών πολυτελείας Kering, που αγόρασε δύο κτίρια στο Παρίσι έναντι 1,5 δισ. ευρώ.