Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων σχεδιάζει η Αυστραλία

Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τους κατασκευαστές πυραύλων Raytheon και Lockheed. Το χρονοδιάγραμμα για εγχώρια παραγωγή. Πρόγραμμα 2,5 δισ. ευρώ.

Παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων σχεδιάζει η Αυστραλία

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα πως θα αρχίσει μέχρι το 2025 την εγχώρια παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων πυραύλων, δύο χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν, στο πλαίσιο μιας ευρείας αναδιαμόρφωσης της αμυντικής διάταξής της ώστε να επικεντρωθεί στη δυνατότητα πραγματοποίησης πληγμάτων σε μεγάλη απόσταση.

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση των Εργατικών ανακοίνωσε πως αποδέχθηκε τις συστάσεις που διατυπώνονται σε μια αμυντική επισκόπηση, στην οποία αναφέρεται πως η Κίνα έχει αρχίσει χωρίς διαφάνεια τη μεγαλύτερη ενίσχυση στρατιωτικών δυνάμεων, στην οποία έχει προβεί οποιαδήποτε χώρα του κόσμου μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, και πως ο ανταγωνισμός μεγάλων δυνάμεων εμπεριέχει «δυναμική για σύγκρουση» στην περιφέρεια Ινδικού και Ειρηνικού.

Το χρονοδιάγραμμα για την εγχώρια παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων όπλων, που είχε αρχικά ορισθεί για το 2027, θα επιταχυνθεί κατά δύο χρόνια με τη διάθεση 1,5 δισ. ευρώ  για το πρόγραμμα, δήλωσε σε συνεντεύξεις του σε μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Άμυνας Ρίτσαρντ Μαρλς.

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει υπερδιπλασιασμό της αρχικής χρηματοδότησης και διατίθεται από αμυντικά προγράμματα που έχουν ματαιωθεί.

«Αυτό αλλάζει ριζικά το χρονοδιάγραμμα σε όρους δυνατότητας παραγωγής», δήλωσε ο Μαρλς σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του.

Άλλο 1 δισ. ευρώ θα διατεθουν για την αγορά συστημάτων για πλήγματα μεγάλου βεληνενκούς από το εξωτερικό σε διάστημα δύο ετών, δήλωσε.

Η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με τους κατασκευαστές πυραύλων Raytheon και Lockheed για να παράγουν προϊόντα τους στην Αυστραλία, πρόσθεσε ο Μαρλς.

Συνομιλίες διεξάγονται επίσης με την Kongsberg, τη νορβηγική εταιρεία που κατασκευάζει τον πύραυλο κατά πλοίων που η Αυστραλία έχει ήδη συμφωνήσει να αγοράσει, δήλωσε.

Ο Πατ Κόνροϊ, υπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, δήλωσε πως η έκθεση συνιστά την απόκτηση του πυραύλου της Kongsberg που «θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κατασκευάζουμε στην Αυστραλία ολόκληρη αυτή την οικογένεια πυραύλων».

Η Αυστραλία θα εργασθεί πιο στενά με τον σύμμαχό της, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ θα προωθήσει τη διπλωματία στην περιοχή για να αποτρέψει τη σύγκρουση και να ενισχύσει τους αμυντικούς δεσμούς της με την Ινδία, την Ιαπωνία, χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και νησιά του Ειρηνικού, προστίθεται στην έκθεση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v