Οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) ανακοίνωσαν πως κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, διάρκειας 72 ωρών, από τις 06:00 (τοπική ώρα· τις 07:00 ώρα Ελλάδας).
Η εκεχειρία «συμπίπτει με το ευλογημένο Έιντ αλ Φιτρ» και σκοπό έχει «να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση πολιτών και για να τους δοθεί η ευκαιρία να ξαναβρεθούν με τις οικογένειές τους», ανέφεραν οι ΔΤΥ σε ανακοίνωσή τους. Δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από τον τακτικό στρατό μέχρι στιγμής. Προηγούμενες ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων περί κήρυξης κατάπαυσης του πυρός έμειναν ανεφάρμοστες.
Οι ΔΤΥ ανέφεραν πως ανέλαβαν δράση σε «νόμιμη άμυνα» για να αποκρούσουν αυτή που περιέγραψαν ως απόπειρα «πραξικοπήματος» και πρόσθεσαν πως δεσμεύονται σε «απόλυτη κατάπαυση του πυρός» από σήμερα.
Από το Σάββατο, όταν η διελκυστίνδα για την εξουσία ανάμεσα στους στρατηγούς Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή Χαμέτι, μετατράπηκε σε ανοικτό πόλεμο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 330 άνθρωποι και τραυματίστηκαν χιλιάδες άλλοι.
Οι πιο σκληρές μάχες δίνονται στην περιοχή της πρωτεύουσας Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ, όπου τα σημάδια του μακρόχρονου πολέμου που θεωρητικά τερματίστηκε πριν από τρία χρόνια δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μπουρχάν και ο επικεφαλής των επίφοβων ΔΤΥ Χαμέτι ομονοούσαν πλήρως όταν ανέτρεψαν μαζί τον Οκτώβριο του 2021 τη μεταβατική κυβέρνηση, στην οποία συμμετείχαν πολίτες. Όμως ο τελευταίος σταδιακά άρχισε να παίρνει αποστάσεις από τον επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας και η διένεξη ανάμεσά τους που σιγόβραζε για μήνες οδήγησε στο ξέσπασμα της αιματηρής αναμέτρησης των δυνάμεών τους από το Σάββατο.
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις
Εκρήξεις και πυρά συγκλόνισαν σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες το Χαρτούμ, πρώτη ημέρα της γιορτής Έιντ αλ Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού, παρά τις ελπίδες του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός.
Πριν ξημερώσει, όπως κάθε πρωί μετά την 15η Απριλίου, πυρά και αεροπορικές επιδρομές ακούστηκαν στην πρωτεύουσα του Σουδάν.
«Τη νύχτα (…) πολλές συνοικίες του Χαρτούμ βομβαρδίστηκαν και εξακολουθούν να γίνονται στόχος βομβαρδισμών ενώ μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF-ΔΤΥ)», επεσήμανε σήμερα το πρωί το συνδικάτο των γιατρών.
Αμερικανοί στρατιωτικοί
10.000 με 20.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, έχουν περάσει στο γειτονικό Τσαντ την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές ανακοινώνουν τακτικά νίκες και εξαπολύουν κατηγορίες εναντίον των αντιπάλων τους, ισχυρισμοί που είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητη πηγή.
Η πολεμική αεροπορία, που στοχοθετεί βάσεις και θέσεις των ΔΤΥ σπαρμένες σε κατοικημένες περιοχές, δεν διστάζει να ρίξει βόμβες κάποιες φορές πάνω και από νοσοκομεία, καταγγέλλουν γιατροί.
«Το 70% των νοσοκομείων του Χαρτούμ και των περιοχών όπου μαίνονται μάχες είναι εκτός λειτουργίας», σύμφωνα με το συνδικάτο τους. Εξάλλου όσα συνεχίζουν να λειτουργούν δεν έχουν πλέον ιατρικό εξοπλισμό, ενώ άλλα τα έχουν καταλάβει μαχητές, εκδιώχνοντας γιατρούς και ασθενείς.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, κρίσιμες σε μια χώρα όπου περισσότερο από ένας κάτοικος στους τρεις υποφέρει από πείνα υπό κανονικές συνθήκες.
Τρεις εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) σκοτώθηκαν στο Νταρφούρ στην αρχή των συγκρούσεων.
Εν μέσω γενικευμένου χάους, η Αίγυπτος κατάφερε, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να απομακρύνει «177 στρατιώτες της» που στάθμευαν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν. Και 27 άλλοι, που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους παραστρατιωτικούς, παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό και βρίσκονται στην πρεσβεία στο Χαρτούμ, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό στρατό.
Χθες Πέμπτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι έστειλαν στρατιωτικούς στην περιοχή, προκειμένου να διευκολύνουν την απομάκρυνση του προσωπικού από την αμερικανική πρεσβεία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ