Μετά την πανδημία, η οποία διαφοροποίησε εν πολλοίς τις εργασιακές σχέσεις, το αποτέλεσμα ήταν να ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για τετραήμερη εργασία τόσο στην Ισπανία όσο και σε άλλες χώρες. Για τον λόγο αυτό η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να ξεκινήσει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης εργασίας, χωρίς όμως διαφοροποίηση των αποδοχών των εργαζομένων.
Με βάση αυτό το πρόγραμμα που δημοσιεύτηκε σήμερα Πέμπτη, επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι και 250 εργαζόμενους και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος. Για την ώρα, το υπουργείο Βιομηχανίας διαθέτει για το πρόγραμμα περίπου 9,6 εκατ. ευρώ, δαπάνη που θεωρείται χαμηλή λόγω του πιλοτικού χαρακτήρα του, στοχεύοντας κυρίως στην αποκόμιση στατιστικών στοιχείων για την περαιτέρω εφαρμογή του.
Η υποχρέωση των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων είναι η τετραήμερη απασχόληση αλλά η διατήρηση των αποδοχών των εργαζόμενων τους για τουλάχιστον μία διετία. Απευθύνεται κυρίως σε βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως στην αυτοκινητοβιομηχανία, την επεξεργασία και συντήρηση τροφίμων, την κατασκευή ενδυμάτων και υποδημάτων, τις γραφικές τέχνες ή τα φαρμακευτικά προϊόντα.
Οικονομική ενίσχυση θα δέχονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ ή ο ετήσιος ισολογισμός τους δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια. Τα κριτήρια αξιολόγησης των επιχειρήσεων είναι η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα τους, η αιτιολόγηση της σκοπιμότητας του έργου και ο αναμενόμενος αντίκτυπός του. Όσες εταιρείες εφαρμόζουν τη μείωση σε μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού τους, και επίσης εκείνες που προωθούν τη μεγαλύτερη μείωση του ωραρίου εργασίας, θα έχουν περισσότερους πόντους. Το ελάχιστο είναι 10% (τέσσερις ώρες λιγότερες για ημέρες των 40), αλλά όσοι εφαρμόζουν μεγαλύτερη περικοπή θα έχουν περισσότερες επιλογές για να λάβουν βοήθεια.
Οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα πρέπει να διατηρήσουν τη μείωση του ωραρίου για δύο χρόνια, από την οποία θα μπορούν να επωφεληθούν μόνο όσοι εργαζόμενοι έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου. Επιπλέον, το έργο πρέπει να επηρεάζει τουλάχιστον το 30% του εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις με έως και 20 εργαζόμενους και τουλάχιστον το 25% σε μικρομεσαίες με περισσότερους εργαζόμενους.
Οι επιχειρήσεις που επωφελούνται από το πρόγραμμα φιλοδοξούν να λάβουν μέγιστη ενίσχυση μέχρι 200.000 ευρώ. Μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών είναι το μισθολογικό κόστος του προσωπικού που επηρεάζεται από τη μείωση των ωρών εργασίας: σε εταιρείες με λιγότερους από 10 υπαλλήλους μπορεί να φτάσει το 90% (της δαπάνης ως αποτέλεσμα της μείωσης), το 80% για τις εταιρείες με 11 έως 52 εργαζόμενους και 75% για επιχειρήσεις με περισσότερους από 53 εργαζόμενους. Είναι επίσης επιλέξιμες οι δαπάνες για την ανάθεση υπηρεσιών κατάρτισης που σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση του χρόνου εργασίας ή τον έλεγχο του έργου.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ