Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στη εφημερίδα Welt, ο Μάρτιν Έρντμαν, Γερμανός πρώην πρέσβης στην Τουρκία κατά την περίοδο 2015-2020, επεσήμανε το «τέλος της εποχής Ερντογάν, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών στις 14 Μαΐου».
Ο Έρντμαν περιέγραψε στην συνέντευξή του την παράλυση του κρατικού μηχανισμού που προκάλεσε η διακυβέρνηση του Τούρκου προέδρου. «Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει συλλάβει δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους και συντόνισε κεντρικά τα ΜΜΕ. Είναι υπεύθυνος για μια δυσλειτουργική μονοπρόσωπη διακυβέρνηση. Κανείς δεν τολμά πλέον να πάρει αποφάσεις, υπό τον φόβο πως θα πρέπει να λογοδοτήσει γι' αυτές. Κανείς δεν ξέρει τι αρέσει στον Ερντογάν σήμερα και τι όχι».
Μάλιστα ο Έρντμαν προβλέπει πως σε περίπτωση ήττας, ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα προς άγνωστο προορισμό. «Το ερώτημα είναι εάν καταφύγει σε παράνομα μέσα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσει τον στρατό για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτό είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Προσωπικά πιστεύω ότι σε περίπτωση ήττας, θα επιβιβαζόταν σε ένα αεροπλάνο με άγνωστο προορισμό», δήλωσε ο Έρντμαν στη Welt.
Ο Ερντογάν, σύμφωνα με των πρώην πρέσβη, δεν μπορεί απλά να «συνταξιοδοτηθεί». «Η διακυβέρνησή του χαρακτηρίζεται από διαφθορά και νεποτισμό. Αλλά το δικαστικό σώμα δεν του ανήκει. Κάποιοι παραμένουν σιωπηλοί και περιμένουν την Ημέρα Χ, που θα ξετυλίξουν το κουβάρι για το σύστημα Ερντογάν. Επομένως θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει τις εκλογές», εξήγησε ο Έρντμαν.
Επικίνδυνοι σύμμαχοι
Για να παραμείνει στην εξουσία, λοιπόν, ο Ερντογάν δεν μπορεί να είναι επιλεκτικός στην επιλογή των συμμάχων του, σημειώνει ο Γκερντ Χέλερ στο Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND, προσθέτοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος δεν διστάζει να συμμαχήσει και με όσους «έχουν διασυνδέσεις με την τρομοκρατία».
Το Hüda Par, το Κόμμα του Ελεύθερου Σκοπού, θεωρείται ο πολιτικός βραχίονας της τουρκικής Χεζμπολάχ. «Η οργάνωση έχει διαπράξει πολλές δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα από τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της φεμινίστριας συγγραφέως Κόντσα Κούρις το 1999 και του Γκάφαρ Οκάν, του αρχηγού της αστυνομίας του Ντιγιαρμπακίρ», επισημάνει το RND. Αυτός και πέντε από τους σωματοφύλακές του δολοφονήθηκαν με αυτόματα όπλα από περισσότερους από δώδεκα επιτιθέμενους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ τον Ιανουάριο του 2001.
Όπως και οι έταιροι εξτρεμιστές σύμμαχοι του Ερντογάν, το κόμμα MHP, το Hüda Par θα περιμένει επίσης ανταλλάγματα από τον Ερντογάν, σημειώνει το RND. «Ζητά την κατάργηση του νόμου 6284 που προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά από τη βία και την κακοποίηση. Υποστηρίζει επίσης τον διαχωρισμό των φύλων σε σχολεία και πανεπιστήμια. Θέλει να εισαγάγει τον ισλαμικό νόμο, τη Σαρία, να ποινικοποιήσει τη μοιχεία και να 'προστατεύσει την ακεραιότητα της οικογένειας' -μια αναφορά στο τι θα μπορούσε να συμβεί σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ στην Τουρκία, εάν ο Ερντογάν κερδίσει ξανά τις εκλογές και πρέπει να δείξει την εκτίμησή του στους νέους του φίλους», καταλήγει το RND.
Πηγή: Deutsche Welle