Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εκδώσει έναν Τούρκο υπήκοο έπειτα από αίτημα της Άγκυρας, αλλά απέρριψε ένα άλλο αίτημα, καθώς το θέμα της έκδοσης ορισμένων προσώπων που ζητά η Άγκυρα από τη Στοκχόλμη είναι μία από τις βασικές απαιτήσεις της Τουρκίας για να άρει το βέτο της στην ένταξη αυτής της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Το σουηδικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την έκδοση του Ομέρ Αλτούν, ενός 29χρονου Τούρκου που καταδικάστηκε πέρυσι από τουρκικό δικαστήριο σε κάθειρξη 15 ετών για «το ισοδύναμο της απάτης στη Σουηδία».
Ωστόσο, η έκδοση έγινε δεκτή μόνο με την προϋπόθεση ότι ο Αλτούν θα δικαστεί εκ νέου με την επιστροφή του στην Τουρκία.
Η απόφαση, με ημερομηνία 30 Μαρτίου, αντίγραφο της οποίας περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, λήφθηκε αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση.
«Η κυβέρνηση συμμερίζεται τη γνωμοδότηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι τίποτα δεν εμποδίζει την έκδοση του Ομέρ Αλτούν στην Τουρκία», δήλωσε το Δικαστήριο.
Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριψε αίτημα έκδοσης για τον Μεχμέτ Ζακίρ Καραγιέλ, έναν 51χρονο Σουηδό τον οποίο η Άγκυρα υποπτεύεται ότι είναι μέλος μιας «ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με το σουηδικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, «ένας Σουηδός πολίτης δεν μπορεί να εκδοθεί», διευκρίνισε το υπουργείο.
Η Σουηδία προχώρησε στην έκδοση τουλάχιστον δύο Τούρκων πολιτών τον περασμένο χρόνο και απέρριψε τα αιτήματα για αρκετούς άλλους, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για τον πρώην εκδότη της εφημερίδας Zaman, που κατηγορείται από την Τουρκία ότι εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Μετά το ξέσπασμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία εγκατέλειψαν την επί δεκαετίες πολιτική της ουδετερότητας, υποβάλλοντας αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Μετά από μήνες καθυστέρηση, η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας τον περασμένο μήνα, επιτρέποντάς της να γίνει το 31ο μέλος της Συμμαχίας αυτή την εβδομάδα.
Η Σουηδία έχει αναγκαστεί να περιμένει, με την Τουρκία και την Ουγγαρία να μην έχουν επικυρώσει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ