Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ανησυχεί η Δύση για την επιρροή της Ρωσίας στη Βουλγαρία

Οι φίλα προσκείμενες στη Μόσχα φωνές παραμένουν στο προσκήνιο και πολλοί ανησυχούν για την επιρροή που ασκεί η Ρωσία στη χώρα. Οι πολίτες πάνε στις κάλπες την Κυριακή 2 Απριλίου, σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.

Γιατί ανησυχεί η Δύση για την επιρροή της Ρωσίας στη Βουλγαρία

Στη Βουλγαρία πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές την Κυριακή, 2 Απριλίου, για πέμπτη φορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας.

Οι περισσότεροι πολίτες έχουν εξαντληθεί από την πολιτική αστάθεια και στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση τον Νοέμβριο η συμμετοχή δεν έφτασε ούτε το 40%. Ωστόσο, οι φίλα προσκείμενες στη Μόσχα φωνές παραμένουν στο προσκήνιο και πολλοί ανησυχούν για την επιρροή που ασκεί η Ρωσία στη χώρα.

«Οι φίλοι της Ρωσίας, που βρίσκονται παντού, κυματίζουν ρωσικές σημαίες στην καρδιά της Σόφιας και απαιτούν την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», γράφει η S.Z. Τα αίτια της ρωσοφιλίας στη Βουλγαρία ποικίλλουν.

«Ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ χρησιμοποιεί φιλορωσική ρητορική και μπερδεύει τους πολίτες, κάνοντας βήματα προς τη Μόσχα. Ακόμη […] μετά την έναρξη του πολέμου και λόγω των εκλογών, η χώρα έχει εκτεθεί σε ορισμένες καινοφανείς και σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά καλά οργανωμένες εκστρατείες, όπως αυτές των διαδικτυακών τρολ».

Πάντως πολιτικοί επιστήμονες «υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να υπερεκτιμώνται οι προσπάθειες της Ρωσίας να ασκήσει επιρροή στη Βουλγαρία. Εξάλλου, ένα μέρος του πληθυσμού είναι παραδοσιακά φιλικό προς τη Ρωσία λόγω της κοινής ιστορίας των δύο χωρών. Η αφοσίωση στη Μόσχα δεν είναι τόσο παγιωμένη και η προπαγάνδα κατά της Ε.Ε. δεν είναι τόσο επιτυχημένη όσο θα ήθελε το Κρεμλίνο. […]

Ορισμένοι είναι δε πεπεισμένοι πως, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της χώρας, έχει εξαπλωθεί η αίσθηση πως κάτι πρέπει να αλλάξει. Και πως αποτελεί πολιτική αναγκαιότητα η εκλογή μίας κυβέρνησης φιλικά προσκείμενης στην Ευρώπη, την Ουκρανία και εχθρική προς τη διαφθορά», καταλήγει το γερμανικό μέσο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v