Γαλλία: Δεν πέρασαν οι προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης

Η τρικομματική πρόταση δυσπιστίας απορρίφθηκε για 9 ψήφους, μετά από μια κοινοβουλευτική διαδικασία όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις. Τα πολιτικά προβλήματα για τον Μακρόν όμως δεν τελείωσαν. Ίσως ανακάμπτουν δριμύτερα...

Γαλλία: Δεν πέρασαν οι προτάσεις μομφής κατά της κυβέρνησης

Για 9 ψήφους δεν πέρασε η πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα Liot, με τη στήριξη και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επέζησε οριακά μετά τις προτάσεις δυσπιστίας στην Εθνοσυνέλευση, που κατατέθηκαν ύστερα από την παράκαμψη της κάτω βουλής προκειμένου να προωθηθεί η βαθιά αντιλαϊκή και αντιδημοφιλής αλλαγή στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Υπέρ της τρικομματικής πρότασης μομφής που κατατέθηκε από το μικρό κεντρώο κόμμα ψήφισαν 278 βουλευτές, ενώ χρειάζονταν 287 ψήφοι για να πέσει η κυβέρνηση. Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση ήταν έντονη και επεισοδιακή.

Η δεύτερη πρόταση μομφής που ακολούθησε, η οποία κατατέθηκε από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN), πήραν 94 ψήφους καθώς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν την ψήφισαν.

Μια επιτυχημένη ψήφος δυσπιστίας θα έριχνε την κυβέρνηση και φυσικά θα ακύρωνε την επίμαχη νομοθεσία, η οποία αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64. Η αποτυχία της πρότασης μομφής, ωστόσο, εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση Μακρόν-Μπορν ως υπερψήφιση-κατακύρωση του επίμαχου νόμου.

Από την άλλη, παρά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, η αποτυχία του Μακρόν να βρει ικανή υποστήριξη στο κοινοβούλιο ώστε να θέσει σε ψηφοφορία την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του και αποδυναμώνει το ηγετικό προφίλ του, όπως συμφωνούν οι παρατηρητές, μεταδίδει το Reuters.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αμφισβητήσουν το νομοσχέδιο στο Συνταγματικό Συμβούλιο (δικαστήριο), το οποίο θα μπορούσε να αποφασίσει να καταργήσει ένα μέρος του - εφόσον θεωρήσει ότι παραβιάζει το σύνταγμα.

Βίαιες αναταραχές έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα τις τελευταίες μέρες στο πλαίσιο κινητοποιήσεων ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ τα συνδικάτα έχουν υποσχεθεί πως θα προχωρήσουν σε νέες απεργίες, αφήνοντας τον Μακρόν αντιμέτωπο με το πιο ισχυρό κύμα λαϊκής οργής μετά την εξέγερση των «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

Με το τέλος των ψηφοφοριών, εξάλλου, η αστυνομία στο Παρίσι έκανε χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταρρύθμιση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v