Οι διεθνείς δωρητές καλούνται σήμερα να κινητοποιηθούν υπέρ των κατοίκων στην Τουρκία και τη Συρία που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, o οποίος προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 50.000 ανθρώπων και τεράστιες καταστροφές.
Η ΕΕ, σε συντονισμό με τις τουρκικές αρχές, διοργανώνει στις Βρυξέλλες διάσκεψη με στόχο τη συγκέντρωση πόρων και τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης και ανοικοδόμησης.
Εκατομμύρια άνθρωποι είδαν τις κατοικίες τους να καταστρέφονται στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία, όπου ζει μεγάλος αριθμός προσφύγων ή εκτοπισμένων.
Σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του ΟΗΕ, το κόστος μόνο των υλικών ζημιών στην Τουρκία ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια.
Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (PNUD) είχε καταγγείλει πριν περίπου 15 ημέρες την περιορισμένη ανταπόκριση στην έκτακτη έκκληση του ΟΗΕ στα μέσα Φεβρουαρίου για τη συγκέντρωση περισσότερων από ένα δισ. δολαρίων για την Τουρκία και σχεδόν 40 εκατ. δολαρίων για τη Συρία.
Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί μόλις το 16% των πόρων που έχουν ζητηθεί για την Τουρκία.
Η μη κυβερνητική οργάνωση International Rescue Committee (IRC) κάλεσε τους δωρητές να εγγυηθούν ότι τα ποσά αυτά θα καλυφθούν εντελώς και ότι οι πόροι θα καταφέρουν να φτάσουν «χωρίς εμπόδια» στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που δρουν επί του πεδίου.
«Περισσότερο από έναν μήνα μετά τον σεισμό, η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές παραμένει απελπιστική. Πολλά σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν, πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται σε υπερπλήρη και υποεξοπλισμένα καταφύγια», κατήγγειλε η Τάνια Έβανς, διευθύντρια της IRC για τη Συρία.
Η ΕΕ επεσήμανε ότι σκοπεύει «να κάνει σημαντικές δεσμεύσεις» και κάλεσε τους διεθνείς εταίρους της να αναλάβουν «δεσμεύσεις αντίστοιχες με τις ζημιές που σημειώθηκαν».
Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, τον οποίο ακολούθησε μια επίσης ισχυρή δόνηση εννέα ώρες αργότερα, προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 48.500 ανθρώπων στην Τουρκία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών. Περίπου 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία.
Εξάλλου την Τετάρτη πλημμύρες σημειώθηκαν στις δύο τουρκικές επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 20 άνθρωποι και να εντείνουν τα δεινά των πληγέντων.
Άσαντ και Μόσχα
Η διάσκεψη θα ξεκινήσει στις 13:30 (τοπική ώρα, 14:30 ώρα Ελλάδα) με τις ομιλίες της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον – η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ-- καθώς και αυτής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αντιθέτως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, εναντίον του οποίου η Δύση έχει επιβάλει κυρώσεις από το 2011, δεν θα συμμετάσχει στη διάσκεψη.
Αν και η διεθνής βοήθεια έφτασε γρήγορα στην Τουρκία μετά τον σεισμό, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τον συριακό λαό, κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Σύρων ανταρτών.
Έκτοτε η ΕΕ και οι ΗΠΑ χαλάρωσαν τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Συρία, ενώ η Δαμασκός δέχθηκε να επιτρέψει στον ΟΗΕ να ανοίξει δύο ακόμη συνοριακά περάσματα με την Τουρκία, προκειμένου να περάσει βοήθεια.
Εξάλλου πολλές αραβικές χώρες έστειλαν βοήθεια στη Συρία και επανέλαβαν τις σχέσεις τους με τη Δαμασκό.
Η Ρωσία, βασικός σύμμαχος της Δαμασκού, επίσης έχει αποκλειστεί από τη διάσκεψη εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ