Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σουηδική απογοήτευση μετά τον νέο τουρκο-ουγγρικό πάγο στα νατοϊκά της σχέδια

Κάνουμε ακριβώς όσα προβλέπει το μνημόνιο με την Αγκυρα, δηλώνει η Στοκχόλμη, αλλά ο Ερντογάν έχει άλλη άποψη. Και η Ουγγαρία έβαλε φρένο στο σουηδικό αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δίνοντας προτεραιότητα στο αντίστοιχο φινλανδικό αίτημα.

Σουηδική απογοήτευση μετά τον νέο τουρκο-ουγγρικό πάγο στα νατοϊκά της σχέδια

Η Σουηδία εξέφρασε τη λύπη της που δεν έλαβε το πράσινο φως από την Τουρκία για την επικύρωση της ένταξής της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τη γειτονική Φινλανδία, η οποία έχει πλέον ορθάνοιχτο τον δρόμο για να εισέλθει στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν θέλαμε, αλλά για την οποία ήμασταν προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ σε συνέντευξη Τύπου.

«Το σημαντικό τώρα για τη Σουηδία είναι να εξασφαλίσει τις δύο επικυρώσεις που απομένουν» από την Τουρκία και την Ουγγαρία και η χώρα να θωρακίσει την ασφάλειά της κατά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί μέχρι να γίνουν αυτές οι επικυρώσεις, είπε.

Άλλα άσχημα νέα για τη Σουηδία: Το ουγγρικό κοινοβούλιο όρισε την 27ή Μαρτίου ως μέρα επικύρωσης της υποψηφιότητας της Φινλανδίας, αλλά η περίπτωση της Σουηδίας θα κριθεί «αργότερα», τόνισε ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Fidesz.

Ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, λέγοντας ότι δεν έχει καμία επιβεβαίωση από τη Βουδαπέστη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την προθυμία της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία και ζήτησε να επικυρωθεί η ένταξη της Σουηδίας «το συντομότερο δυνατό».

Η Στοκχόλμη πιστεύει ότι κάνει «τα πάντα» με βάση ένα μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης, τόνισε ο Μπίλστρομ.

«Κάνουμε ό,τι γράφεται σ' αυτό το μνημόνιο, δεν κάνουμε λιγότερα και δεν κάνουμε περισσότερα απ' αυτά που περιέχει», σημείωσε ο Σουηδός ΥΠΕΞ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε ότι «δεν έχει γίνει καμία θετική ενέργεια από τη Σουηδία όσον αφορά τον κατάλογο τρομοκρατών», αναφερόμενος σε «περισσότερα από 120» αιτήματα έκδοσης που έχει υποβάλει η Άγκυρα.

Η Στοκχόλμη επαναλαμβάνει τακτικά ότι η δικαιοσύνη, όχι η κυβέρνηση, έχει τον τελευταίο λόγο για τις εκδόσεις στη Σουηδία.

«Θα υπάρξουν απαντήσεις που μπορεί να είναι θετικές και άλλες αρνητικές από την οπτική της Τουρκίας και έτσι θα γίνει, πολύ απλά», επιβεβαίωσε σήμερα ο Μπίλστρομ.

Η ημερομηνία επικύρωσης της ένταξης της Φινλανδίας από την Τουρκία δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά ο Ερντογάν είπε ότι «ελπίζει» να πραγματοποιηθεί πριν από τις τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v