Όταν κάτι τελειώνει, κάτι άλλο αρχίζει. Κάπως έτσι λειτουργεί και ο απεργιακός κλοιός στη Βρετανία. Τη σειρά παίρνουν οι υπάλληλοι στην υπηρεσία διαβατηρίων, οι οποίοι αποφάσισαν σήμερα Παρασκευή να κατέβουν σε απεργία διαρκείας, για την ακρίβεια πέντε εβδομάδων. Αυτό σημαίνει ότι δεν προβλέπεται μια ομαλή περίοδος για τους Βρετανούς το διάστημα λίγο πριν τις διακοπές τους, ούτε για τα βασικά, όπως είναι η έκδοση ή ανανέωση διαβατηρίου.
Συγκεκριμένα, από τις 3 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαΐου, παραπάνω από 1.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το ¼ του σώματος θα βρίσκεται εκτός, κάτι που αυτόματα θα επιβραδύνει τις αιτήσεις ανανέωσης ή έκδοσης διαβατηρίου. Σύμφωνα με ειδικούς, οι αιτήσεις αυτές τη δεδομένη χρονική περίοδο υπολογίζονται σε πάνω από 1 εκατομμύριο. Υπενθυμίζεται ότι το διαβατήριο για τους Βρετανούς είναι πλέον απαραίτητο για ταξίδια ακόμα και στη διπλανή Γαλλία, λόγω του Brexit.
Στην απεργία κατεβαίνουν υπάλληλοι από τις υπηρεσίες Αγγλίας, Σκοτίας και Ουαλίας ενώ αναμένεται να προστεθούν και της Β. Ιρλανδίας. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του συνδικάτου Public and Commercial Services (PCS) Μαρκ Σέρβοτκα, «η κυβέρνηση αδιαφόρησε για 6 μήνες στις απαιτήσεις μας και αρνήθηκε να δώσει κάτι παραπάνω από 2% αύξηση που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής».
Τα βρήκαν (μερικώς) κυβέρνηση-υγειονομικοί
Όμως, στο πολύμηνο απεργιακό μέτωπο των υγειονομικών του NHS Αγγλίας, η συντηρητική κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ υποχώρησε. Τα 14 συνδικάτα, που στις επίσημες συζητήσεις αντιπροσώπευαν νοσηλευτές, εργαζομένους στα ασθενοφόρα, φυσικοθεραπευτές, μαίες και υποστηρικτικό προσωπικό, όπως καθαριστές και αχθοφόρους, έδωσαν τα χέρια με τον υπουργό Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν σε 5% αύξηση για το φορολογικό έτος 2023-2024 συν μια εφάπαξ πληρωμή πριν το τέλος του Μαρτίου, η οποία θα είναι μεταξύ 1.655 και 2.400 λιρών, ανάλογα τη μισθολογική θέση του κάθε εργαζομένου.
Ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ δήλωσε ότι πρόκειται για μια «δίκαιη αύξηση μισθών, η οποία παράλληλα θα προστατεύσει τη δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει στο μισό τον πληθωρισμό». Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε και εκείνος τον «ενθουσιασμό» του για τη συμφωνία, ενώ τόνισε ότι το ποσό «είναι προσιτό και για τους φορολογούμενους». Από την άλλη, η επικεφαλής υγείας του συνδικάτου Unison, ενός από τα μεγαλύτερα στη χώρα, Σάρα Γκόρτον, εξέφρασε δυσαρέσκεια λέγοντας ότι «είναι ντροπή που πήρε τόσο καιρό για να φτάσουμε εδώ». Βέβαια, σοβαρή λεπτομέρεια για την επισφράγιση της συμφωνίας είναι να συμφωνήσουν και τα μέλη των συνδικάτων, μέσω ψηφοφορίας που θα γίνει στο προσεχές διάστημα.
Αν και όπως φαίνεται, λοιπόν, μπαίνει ένα τέλος στις απεργίες των υγειονομικών, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους γιατρούς του NHS, που ανήκουν σε διαφορετικό καθεστώς. Από την προηγούμενη Δευτέρα έως την Τετάρτη οι εκπαιδευόμενοι γιατροί προχώρησαν σε τριήμερη απεργία ζητώντας 35% αύξηση στους μισθούς τους. Όμως, οι επίσημες συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, κάτι που αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα δρόμος μέχρι τη λήξη των απεργιών.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE