Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FBI: Το TikTok έχει σκοπό να διχάσει τους Αμερικανούς

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Μπάιντεν για να γλιτώσουν οι Αμερικανοί από την υποκλοπή δεδομένων. «Οι Κινέζοι μπορούν να αποπροσανατολίσουν ακόμη και τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, δηλητηριάζουν τα μυαλά μας». Αντί-TikTok υστερία στις ΗΠΑ.

FBI: Το TikTok έχει σκοπό να διχάσει τους Αμερικανούς

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι δήλωσε ότι το TikTok θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο δεδομένων και λογισμικού σε εκατομμύρια συσκευές στις ΗΠΑ με σκοπό να διχάσει τους Αμερικανούς, ενώ η κινεζική εφαρμογή ενδέχεται να αποπροσανατολίσει ακόμη και τις υπηρεσίες πληροφοριών, γράφει το Bloomberg.

«Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μας δώσει σημάδια όταν συμβεί», είπε ο Ρέι. «Στην τελική, πρόκειται για εργαλείο που το ελέγχει η κινεζική κυβέρνηση και, για μένα, προφανώς εγείρονται ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια».

Ο Ρέι απάντησε σε ερωτήσεις του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας σχετικά με την ετήσια έκθεση των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για τις παγκόσμιες απειλές. Ο Ρούμπιο αποκάλεσε το TikTok, τη δημοφιλή εφαρμογή που ανήκει στην ByteDance με έδρα το Πεκίνο, ως «ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία επιτήρησης στον πλανήτη».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν με δικομματικό νομοσχέδιο έχει σκοπό να δώσει στον πρόεδρο την εξουσιοδότηση να απαγορεύσει ή να εξαναγκάσει σε πώληση το TikTok, κάτι που θα μπορούσε να άρει το αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των ανησυχιών περί απορρήτου.

«Μπορούν να συλλέξουν τα δεδομένα μας, να χειραγωγήσουν πληροφορίες, να δηλητηριάσουν τα μυαλά και να ταΐσουν με σκουπίδια το μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Ρούμπιο. «Είναι σημαντική απειλή για την εθνική ασφάλεια τη χώρας, που όμοιά της δεν έχουμε αντιμετωπίσει στο παρελθόν».

Η πλατφόρμα έχει υποβληθεί σε έλεγχο περί εθνικής ασφάλειας από την κυβερνητική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (Cfius) και πρόκειται να απαγορευτεί σε ομοσπονδιακές συσκευές.

Επικριτές ωστόσο, όπως η Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU), αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που ενέκρινε ο Λευκός Οίκος, λέγοντας ότι με την απαγόρευση μιας ολόκληρης πλατφόρμας επικοινωνίας «θα επεκταθεί σημαντικά ο κυβερνητικός έλεγχος στην τεχνολογία στην οποία μπορούν να έχουν πρόσβαση οι Αμερικανοί, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητά τους να προσβάλουν δικαστικά αυτές τις ενέργειες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v