Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και ο Καναδάς απαγορεύει το TikTok σε υπηρεσιακές συσκευές

Η κινεζική εφαρμογή συνιστά απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου για το απόρρητο και την ασφάλεια, τονίζει. Η κίνηση έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε παρόμοια απαγόρευση.

Και ο Καναδάς απαγορεύει το TikTok σε υπηρεσιακές συσκευές

Ο Καναδάς απέκλεισε σήμερα την κινεζική εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok από υπηρεσιακές συσκευές της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η εφαρμογή αυτή συνιστά ένα «απαράδεκτο» επίπεδο κινδύνου για το απόρρητο και την ασφάλεια.

Ο Καναδάς κινήθηκε επίσης για να εμποδίσει εργαζομένους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να κατεβάσουν την εφαρμογή στο μέλλον, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών της χώρας. Οι μέθοδοι συλλογής δεδομένων από το TikTok παρέχουν σημαντική πρόσβαση στα περιεχόμενα του τηλεφώνου, υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Το TikTok δήλωσε απογοητευμένο από την απόφαση του Καναδά. Αυτή εκδόθηκε «χωρίς να αναφέρει οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με το TikTok και χωρίς να υπάρξει επικοινωνία μαζί μας για να συζητήσουμε τυχόν ανησυχίες πριν ληφθεί αυτή η απόφαση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

Η κίνηση, η οποία έρχεται λίγες μέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε παρόμοια απαγόρευση, υπογραμμίζει το αυξανόμενο λόμπι εναντίον του TikTok λόγω ανησυχιών για την εγγύτητά του με την κινεζική κυβέρνηση και την κατοχή δεδομένων χρηστών σε όλο τον κόσμο.

Ομοσπονδιακές και επαρχιακές ρυθμιστικές αρχές απορρήτου του Καναδά ερευνούν επίσης από κοινού την εφαρμογή, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance Ltd, λόγω ανησυχιών σχετικά με τη συλλογή, τη χρήση και την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών από την πλατφόρμα.

«Για το ευρύτερο κοινό, η απόφαση χρήσης μιας εφαρμογής ή μιας πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι προσωπική επιλογή», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. «Ωστόσο, οι οδηγίες του καναδικού Κέντρου για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο του Ιδρύματος Ασφάλειας Επικοινωνιών (Cyber Centre) αναφέρουν ισχυρή σύσταση στους Καναδούς να κατανοούν τους κινδύνους και να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή μόνοι τους προτού αποφασίσουν ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουν».

Η κίνηση του Καναδά είναι άλλο ένα πιθανό αγκάθι στις σινο-καναδικές σχέσεις, οι οποίες είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, πιο πρόσφατα για τις κατηγορίες της Οτάβα ότι η Κίνα προσπάθησε να επηρεάσει τις εκλογές της και ότι έκανε δραστηριότητες αεροπορικής και θαλάσσιας επιτήρησης.

Το Πεκίνο αρνείται αυτούς τους ισχυρισμούς και προέτρεψε την Οτάβα να σταματήσει αυτό που περιέγραψε ως αδικαιολόγητες εικασίες και συκοφαντίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v