Το Συμβούλιο των Υπουργών αποφάσισε να εγκρίνει τροπολογία για να διευκολύνει περαιτέρω την ταχεία παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία λόγω της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον σεισμό.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η τροπολογία ισχύει για περίοδο έξι μηνών.
Ως εκ τούτου, η ΕΕ παραιτείται από την ανάγκη οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να ζητούν προηγούμενη άδεια από τις εθνικές αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για να πραγματοποιούν μεταφορές ή να παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς σε πρόσωπα και οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.
Οι κυρώσεις της ΕΕ που ισχύουν σχετικά με τη Συρία στοχεύουν το καθεστώς Άσαντ και τους υποστηρικτές του, καθώς και τομείς της οικονομίας από τους οποίους το καθεστώς είχε κέρδη. Το καθεστώς κυρώσεων δεν απαγορεύει την εξαγωγή τροφίμων, φαρμάκων ή ιατρικού εξοπλισμού από την ΕΕ στη Συρία και δεν στοχεύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Συρίας, αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου. Το καθεστώς κυρώσεων περιλαμβάνει μια ευρεία ανθρωπιστική εξαίρεση για τη διασφάλιση της συνεχούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας.
Το Συμβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση στη Συρία, όπου η σύγκρουση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και παραμένει πηγή ταλαιπωρίας και αστάθειας, επισημαίνεται. Ο τραγικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023 αυξάνει περαιτέρω τα δεινά του συριακού λαού.
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αποτελούν κορυφαίους χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί από τη σύγκρουση στη Συρία. Από το 2011, το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της για την κρίση στη Συρία (που αφορά τη Συρία και γειτονικές χώρες) είναι 27,4 δισ. ευρώ. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν ήδη χορηγήσει 5,5 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών στις σεισμόπληκτες περιοχές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ