Αρκετές δεκάδες Λιβανέζοι διαδηλωτές έσπασαν και πυρπόλησαν τράπεζες σε συνοικία της Βηρυτού σήμερα, ενώ έκλεισαν και δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τους άτυπους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις αναλήψεις μετρητών και για τη ραγδαία επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της χώρας.
Στόχος των διαδηλωτών έγιναν τουλάχιστον έξι υποκαταστήματα τραπεζών, την ώρα που η λιβανέζικη λίρα υποχώρησε σήμερα σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ στην ισοτιμία της με το δολάριο, δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης Depositors Outcry, που εκπροσωπεί καταθέτες τα χρήματα των οποίων παραμένουν εγκλωβισμένα στο τραπεζικό σύστημα του Λιβάνου.
Από το 2019 οι τράπεζες της χώρας έχουν επιβάλει περιορισμούς στις αναλήψεις σε αμερικανικά δολάρια και λιβανέζικες λίρες, αν και αυτοί δεν έχουν επισημοποιηθεί με νόμο, γεγονός που έχει ωθήσει τους καταθέτες να αναζητούν πρόσβαση στα χρήματά τους μέσω προσφυγών ή δια της βίας.
Από τη χρονιά εκείνη, όταν κατέρρευσε ο χρηματοοικονομικός τομέας της χώρας, η λιβανέζικη λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 98% της αξίας της.
Σήμερα η ισοτιμία ήταν περίπου 80.000 λίρες προς ένα δολάριο, την ώρα που πριν από δύο ημέρες έφτανε τις 70.000 λίρες το ένα δολάριο.
Αυτή νέα πτώση του νομίσματος του Λιβάνου σημαίνει αύξηση των τιμών της βενζίνης, με το μπιτόνι των 20 λίτρων να κοστίζει το αντίστοιχο του ενός τρίτου του μισθού ενός αστυνομικού.
Ήδη περισσότερο από το 80% του πληθυσμού της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Από το 2021 οι λιβανέζικες αρχές έχουν καταργήσει τις κρατικές επιδοτήσεις στα καύσιμα και σε βασικά προϊόντα, όπως το αλεύρι και τα φάρμακα.
Σε αντίδραση σε αυτή την αύξηση των τιμών δεκάδες οδηγοί ταξί έκλεισαν χθες Τετάρτη τον δρόμο μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βηρυτό για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση των εισοδημάτων τους.
«Πνιγόμαστε λόγω της κατάρρευσης της λίρας», δήλωσε ο 33χρονος Ράμπιχ Φάραχ, που είναι οδηγός ταξί εδώ και 12 χρόνια. «Το εισόδημά μου δεν μου φτάνει καν για να αγοράσω βενζίνη».
«Το ενοίκιο του σπιτιού μου είναι 300 δολάρια, πρέπει να αγοράζω και κάτι για να φάω. Πού μπορώ να βρω τα χρήματα;», διερωτήθηκε.
Τα σούπερ μάρκετ έχουν σταματήσει να αναγράφουν τις τιμές των τροφίμων τις τελευταίες ημέρες λόγω της γοργής πτώσης της λίρας, σε μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.
Ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με μία από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις παγκοσμίως από το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, γεγονός που έχει οδηγήσει στη μαζική φτωχοποίηση των κατοίκων και σε σοβαρές ελλείψεις.
Το κενό εξουσίας επιδεινώνει την κατάσταση. Από την 1η Νοεμβρίου το διχασμένο κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο της χώρας, έπειτα από έντεκα προσπάθειες. Τη χώρα κυβερνά μεταβατική κυβέρνηση που δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να λάβει διεθνή βοήθεια.
Τη Δευτέρα πέντε χώρες συμμετείχαν στο Παρίσι σε διάσκεψη για τον Λίβανο και προειδοποίησαν για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα, αν δεν εκλεγεί πρόεδρος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ