Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυτικές πηγές: Η Ρωσική Αεροπορία μπαίνει στη μάχη για την Ουκρανία

Υπηρεσίες πληροφοριών καταγράφουν συγκέντρωση αεροπορικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία. Κινήσεις για ενίσχυση των αντιαεροπορικών δυνατοτήτων του Κιέβου.

Δυτικές πηγές: Η Ρωσική Αεροπορία μπαίνει στη μάχη για την Ουκρανία

Οι δυτικές πρωτεύουσες έχουν προειδοποιήσει για μια πιθανή ρωσική αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία καθώς πληροφορίες δείχνουν ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να ρίξει τα τζετ και τα ελικόπτερα της στον πόλεμο για να υποστηρίξει τη χερσαία επίθεση που έχει «κολλήσει».

Ο φόβος είχε ωθήσει τους συμμάχους να δώσουν προτεραιότητα στις γρήγορες αποστολές μέσων αεράμυνας και πυρομαχικών πυροβολικού στο Κίεβο, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι, για να ανταποκριθούν στην αλλαγή προσέγγισης της Μόσχας καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση.

Οι πληροφορίες που διακινούνται μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ δείχνουν ότι η Ρωσία συγκεντρώνει αεροσκάφη στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για το περιεχόμενό τους.

Σε συναντήσεις με συμμαχικές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν τόνισε σήμερα την απειλή της σημαντικής εναπομείνασας αεροπορικής δύναμης της Ρωσίας.

«Ήταν πολύ ξεκάθαρος ότι έχουμε λίγο χρόνο για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να προετοιμαστούν για μια επίθεση και ότι είχαν κάποιες πολύ συγκεκριμένες ανάγκες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις έχουν εξαντληθεί αρκετά, επομένως είναι η καλύτερη ένδειξη ότι θα στραφούν σε αεροπορική μάχη. Εάν οι Ουκρανοί πρόκειται να επιβιώσουν... πρέπει να έχουν όσο το δυνατό περισσότερες δυνατότητες αεράμυνας και πυρομαχικά», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, η Ρωσία χρησιμοποίησε τις μεγάλες αεροπορικές δυνάμεις της με φειδώ, βασιζόμενη αντ' αυτού σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, πυροβολικό και στρατεύματα ξηράς.

Δυτικοί αναλυτές είχαν υποθέσει ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στον φόβο ότι τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας αποτελούσαν απειλή για τα ρωσικά αεροσκάφη ή λόγω της κακής κατάστασης του στόλου της. Ωστόσο, οι νεώτερες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ρωσική αεροπορία είναι «στην πραγματικότητα αρκετά διατηρημένη», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης του ΝΑΤΟ.

«Περισσότερο από το 80% είναι πιθανώς ασφαλές και διαθέσιμο... Αναμένουμε λοιπόν ότι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια αεροπορική εκστρατεία και προσπαθούν να [απενεργοποιήσουν] την ουκρανική αεράμυνα με επιθέσεις», είπε ο διπλωμάτης.

Η προειδοποίηση έρχεται καθώς περίπου 50 δυτικοί σύμμαχοι χρησιμοποίησαν μια συνάντηση στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ σήμερα για αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες. Οι ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσουν ένα άλλο πακέτο βοήθειας αργότερα αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα καλύπτει κυρίως αεροπορική άμυνα και πυρομαχικά, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας και του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες για ελλείψεις πυρομαχικών, με τις δυτικές πρωτεύουσες να ανησυχούν για τις επιπτώσεις των πιεσμένων αλυσίδων εφοδιασμού της άμυνας και τη μείωση των εγχώριων αποθεμάτων.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε την Τρίτη ότι η εταιρεία παραγωγής όπλων Rheinmetall θα ξαναρχίσει την παραγωγή πυρομαχικών για αντιαεροπορικά πυροβόλα Gepard στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας για την υποστήριξη του Κιέβου.

Το Gepard, το οποίο παρόπλισε ο γερμανικός στρατός το 2010, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό όπλο για τον ουκρανικό στρατό σε ότι αφορά την κατάρριψη drones και πυραύλων χαμηλής πτήσης. Αλλά τα πυρομαχικά έχουν εξαντληθεί και μια πρόσφατη προσπάθεια του Βερολίνου να πείσει την Ελβετία και τη Βραζιλία να τα αναπληρώσουν από τα δικά τους αποθέματα κατέληξε σε αποτυχία.

«Θα ξεκινήσουμε γρήγορα τη δική μας παραγωγή πυρομαχικών Gepard στη Rheinmetall», είπε ο Πιστόριους. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μπορέσαμε να εγγυηθούμε την παράδοση αυτού του σημαντικού τμήματος της αεράμυνας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v