Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Ανοιχτοί παραμένουν οι στρατιωτικοί δίαυλοι με το ΝΑΤΟ

Αποκλείονται ωστόσο οι τυπικές διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές, ανακοίνωσε ο υφ. Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Ρωσία: Ανοιχτοί παραμένουν οι στρατιωτικοί δίαυλοι με το ΝΑΤΟ

Οι δίαυλοι τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και στο ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτοί, αλλά οι τυπικές διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αποκλείονται, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρουσκό.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στην υπό τις ΗΠΑ Ατλαντική Συμμαχία βρίσκονται σε ψυχροπολεμικό επίπεδο έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου τον περασμένο χρόνο στο πλαίσιο αυτού που χαρακτηρίζει "ειδική στρατιωτική επιχείρηση".

"Οι στρατιωτικοί δίαυλοι έχουν παραμείνει ανοιχτοί --ειδικά μια τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στον αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου και στον διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη", είπε ο Γκρουσκό σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, έχει δεχτεί οδηγίες να έχει επικονωνία με το ΝΑΤΟ όταν είναι απαραίτητο, πρόσθεσε ο Γκρουσκό.

Στρατιωτικές τηλεφωνικές γραμμές άμεσης πρόσβασης για έκτακτες ανάγκες είναι γνωστό ότι υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και στις ΗΠΑ προκειμένου να υπάρχει μια μονίμως ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να χρησιμοποιούνται για την αποκλιμάκωση τυχόν εχθρικών καταστάσεων ανάμεσα στις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.

Το Reuters μετέδωσε τον Νοέμβριο ότι η αποκαλούμενη γραμμή απεμπλοκής ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον είχε μέχρι τότε χρησιμοποιηθεί μια φορά μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στις 24 Φεβρουαρίου.

Έχοντας ανακοινώσει την δημιουργία γραμμής απεμπλοκής τον περασμένο Μάρτιο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο στόχος ήταν να αποφευχθούν ακούσιες συγκρούσεις στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ ή επί του εδάφους.

Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι λαμβάνει έναν "άμεσο" ρόλο στη σύγκρουση στην Ουκρανία με το να προμηθεύει το Κίεβο με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό.

Όπως είπε σήμερα ο Γκρουσκό, ενώ υπάρχει επικοινωνία σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ, "οι τυπικές διπλωματικές επαφές και ο διάλογος αποκλείονται".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v