Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

Απεργούν τα μέσα μεταφοράς, σχολεία, δημαρχεία, δημόσιες επιχειρήσεις, διυλιστήρια. Οργανώνονται παντού διαδηλώσεις το μεσημέρι. Η συμμετοχή στις προηγούμενες ξεπέρασε συνολικά τα 1,2 εκατ. άτομα. «Μαύρη Τρίτη» την χαρακτηρίζουν τα συνδικάτα.

Σε απεργιακό κλοιό η Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

Πάνω από 200 συγκεντρώσεις και πορείες αναμένονται την Τρίτη σε όλη τη Γαλλία, 100.000 διαδηλωτές αναμένεται να βγουν στους δρόμους του Παρισιού, για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συμμετοχή μπορεί να ξεπεράσει τα 1,2 εκατ. άτομα που διαδήλωσαν συνολικά στην πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στις 19 Ιανουαρίου.

Η διαδήλωση στο Παρίσι θα ξεκινήσει στις 3μμ, ώρα Ελλάδας, από την πλατεία της Ιταλίας και θα καταλήξει συμβολικά δίπλα από την Εθνοσυνέλευση, στην πλατεία Βομπάν.

Μέχρι την Τετάρτη, εξετάζεται το νομοσχέδιο από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής πριν παρουσιαστεί στην Ολομέλεια στις 6 Φεβρουαρίου, μεταδίδει η ΕΡΤ

Επί ποδός θα τεθούν 11.000 αστυνομικοί εκ των οποίων οι 4.000 στο Παρίσι, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Απεργούν τα μέσα μεταφοράς, σχολεία, δημαρχεία, δημόσιες επιχειρήσεις, διυλιστήρια. «Μαύρη Τρίτη» την χαρακτηρίζουν τα συνδικάτα.

Κατά τις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδας, τα συνδικάτα θα συναντηθούν για να εκτιμήσουν την απεργιακή κινητοποίηση και να αποφασίσουν τη συνέχεια.

Για την κυβέρνηση, όσο περνάει ο χρόνος τόσο μειώνεται η στήριξη της κοινής γνώμης για τη μεταρρύθμιση. Οι επεξηγήσεις των διαφόρων άρθρων του νομοσχεδίου ενισχύουν την πεποίθηση της πλειοψηφιας των Γάλλων ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι άδικη για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε από την Ολλανδία όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε ότι η μεταρρύθμιση είναι «απαραίτητη για να «σωθεί το σύστημα μας». Όμως η κυβέρνησή του εμφανίζεται διατεθειμένη να την «εμπλουτίσει» χωρίς ωστόσο να υποχωρήσει για το όριο ηλικίας που αυξάνεται από τα 62 στα 64, με πλήρη σύνταξη μετά από 43 έτη συνεισφορών.

Μητέρα των μαχών...

Τα συνδικάτα, που έχουν προγραμματίσει πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία σήμερα, θέλουν να διατηρηθεί η πίεση προς την κυβέρνηση και ελπίζουν να δουν μια επανάληψη της μεγάλης συμμετοχής κατά την πρώτη πανεθνική ημέρα κινητοποίησης στις 19 Ιανουαρίου.

Την ημέρα εκείνη, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έκαναν πορεία κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη και την επίσπευση της επιμήκυνσης της καταβολής εισφορών για πλήρη συνταξιοδότηση.

«Η μεταρρύθμιση αυτή είναι άδικη και σκληρή», δήλωσε ο Λικ Φαρ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου δημοσίων υπαλλήλων UNSA. «Η αύξηση (της ηλικίας συνταξιοδότησης) στα 64 είναι οπισθοδρομική, κοινωνικά».

Μόλις περίπου ένα στα τρία τρένα υψηλής ταχύτητας TGV πραγματοποιούσε σήμερα δρομολόγια και ακόμα λιγότερα τοπικά και περιφερειακά τρένα, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο μετρό του Παρισιού.

Οι μισοί από τους δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα απεργήσουν, σύμφωνα με το συνδικάτο τους, ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στα διυλιστήρια και άλλους κλάδους, όπως τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, που σήμερα μετέδιδαν μουσική αντί για το συνηθισμένο τους πρόγραμμα.

Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν μειωμένη κατά 4,4%, ή κατά 2,9 GW, καθώς απεργούσαν επίσης οι εργαζόμενοι σε πυρηνικούς αντιδραστήρες και θερμοηλεκτρικά εργοστάσια, σύμφωνα με στοιχεία από τον όμιλο εταιριών κοινής ωφελείας EDF.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι Γάλλοι αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση, αλλά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η κυβέρνησή του σκοπεύουν να εμείνουν στη θέση τους. Η μεταρρύθμιση είναι «ζωτικής σημασίας» για να διασφαλιστεί ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα συνεχίζει να λειτουργεί, δήλωσε χθες ο Μακρόν.

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια και η παράταση της περιόδου καταβολής συνταξιοδοτικών εισφορών θα αποδώσει επιπλέον 17,7 δισεκ. ευρώ σε ετήσιες εισφορές, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v