Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανία: Θέλουμε χρόνια για να υποκαταστήσουμε το ρωσικό αέριο

Πότε εκτιμάται ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία θα αποκτήσει εγχώρια δυναμικότητα LNG στα επίπεδα των «κομμένων» εισαγωγών από τη Ρωσία. Ο αντίκτυπος στις τιμές και τις παγκόσμιες ελλείψεις.

Γερμανία: Θέλουμε χρόνια για να υποκαταστήσουμε το ρωσικό αέριο

Η Γερμανία θέλει χρόνια ακόμη για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου με αντίστοιχη δυναμικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας της χώρας.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε πρόσφατα στο Bloomberg ότι η χώρα έχει πάρει το μάθημά της από την υπερβολική εξάρτηση από τη Ρωσία. Ο στόχος είναι πλέον η δημιουργία χωρητικότητας που θα δώσει στη Γερμανία την ευκαιρία να έχει όσο φυσικό αέριο είχε και πριν από την εισβολή, χωρίς να εισαγάγει από τη Ρωσία, είπε.

Αλλά πριν από το 2026 η Γερμανία δεν θα έχει εγκαταστήσει εγχωρίως δυναμικότητα 56 δισ. κυβικών μέτρων σε εισαγόμενο LNG, δηλαδή όσο εισήγαγε μέσω αγωγών από τη Ρωσία το 2021, απάντησε το υπουργείο Οικονομίας σε ερώτηση του Κόμματος της Αριστεράς. Μέχρι το 2030 η δυναμικότητα εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 76,5 δισ. κυβικά μέτρα, περίπου σε επίπεδο 80% επί της συνολικής γερμανικής κατανάλωσης το 2021.

Μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει καταφέρει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία περιορίζοντας τη συνολική κατανάλωση, εισάγοντας LNG μέσω γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών και αυξάνοντας τις παραδόσεις μέσω αγωγών από Νορβηγία και Ολλανδία. Μέρος αυτών των προμηθειών διέπονται από αβεβαιότητα, καθώς υπάρχουν σχέδια να κλείσει το βασικό κοίτασμα φυσικού αερίου του Γκρόνινγκεν την επόμενη χρονιά.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν θα υπάρχει αρκετή ικανότητα παραγωγής LNG στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια στον κόσμο, ούτως ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση», δήλωσε στο Bloomberg ο Christian Leye, βουλευτής της Αριστεράς. «Έτσι, σιωπηρά, η Γερμανία θα συνεχίσει να πληρώνει τρελές τιμές και άλλες, λιγότερο πλούσιες χώρες θα μείνουν με άδεια χέρια».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v