Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Μανταλένα Καϊλή ζητά delete της εταιρείας της από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ

Ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλα τα αρχεία που αναφέρονται στην ELONtech, σύμφωνα με το Politico. Υποστηρίζει ότι δεν είχε καμία σχέση με υπηρεσίες λόμπινγκ.

H Μανταλένα Καϊλή ζητά delete της εταιρείας της από τα αρχεία διαφάνειας της ΕΕ

Στις προσπάθειες της αδελφής της Εύας Καΐλή, Μανταλένας, να σβήσει διαδικτυακά αρχεία προηγούμενων εργασιών lobbying, αναφέρεται δημοσίευμα του Politico.

Οπως σημειώνει, η Εύα Καϊλή, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνελήφθη τον Δεκέμβριο με κατηγορίες για διαφθορά, είχε τακτική παρουσία σε εκδηλώσεις που οργάνωσε η μικρότερη αδερφή της. Ο ελληνικός μη κερδοσκοπικός όμιλος MADE Group της Μανταλένας Καϊλή είχε αναπτύξει ένα δίκτυο έργων που ήταν στενά ευθυγραμμισμένα με το έργο της Εύας στο Κοινοβούλιο. Το MADE Group διαγωνίστηκε και κέρδισε διαγωνισμούς της ΕΕ, αφού έλαβε 105.172 ευρώ από ένα πιλοτικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο Κοινοβούλιο.

Στις Βρυξέλλες, η Μανταλένα ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια της ELONtech, ενός «παρατηρητηρίου» τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, της οποίου οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις οποίες ομιλήτρια ήταν η Εύα Καϊλή.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate, στα τέλη του περασμένου έτους, η ELONtech προσπάθησε να περάσει απαρατήρητη, αφαιρώντας όλες τις αναφορές στο όνομα και των δύο αδελφών από τον ιστότοπό της και λέγοντας στους απλήρωτους συμβούλους της ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της», λόγω «απρόβλεπτων συνθηκών», σύμφωνα με ένα email της 14ης Δεκεμβρίου 2022 που είδε το Politico.

Ίχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, ωστόσο, διασώζονται στο LobbyFacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί το lobbying στο μπλοκ. Η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλα τα αρχεία που αναφέρονται στην ELONtech.

«Ζητώ με το παρόν τη διαγραφή των δεδομένων που βρέθηκαν με το όνομα ELONtech - Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Νέων Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του οποίου είμαι συνιδρύτρια», έγραψε η Μανταλένα σε ένα email στις 30 Δεκεμβρίου προς το LobbyFacts.eu, το οποίο είδε το Politico. «Αυτά έχουν εισαχθεί ψευδώς σε αυτή την πλατφόρμα, δεν είναι νομική οντότητα, ούτε λειτουργεί ως οργάνωση λόμπι».

Η Vicky Cann, μία από τις διαχειρίστριες του LobbyFacts.eu, δήλωσε στο Politico ότι η Καϊλή έστειλε πολλά emails, ζητώντας να αφαιρεθούν οι πληροφορίες της ELONtech. Η Cann πρόσθεσε ότι όλα τα δεδομένα λαμβάνονται «από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ για τα λόμπι, οπότε όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται θα έχουν προέλθει από εκεί και θα έχουν δηλωθεί από την ίδια την εταιρεία που τα καταχώρισε».

Πράγματι, η ELONtech εμφανίζεται σε αρχειοθετημένα δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας, τα οποία δείχνουν ότι η «μη κυβερνητική οργάνωση» καταχωρήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020. Η Cann είπε ότι η ELONtech φαινόταν ότι παρέμεινε στο μητρώο μέχρι τον Μάιο του 2022, προτού αφαιρεθεί.

Σε ένα email, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας είπε στο Politico ότι η ELONtech καταργήθηκε αυτόματα τον Μάιο του 2022, λόγω «αδυναμίας μεταφοράς και update των δεδομένων της, σύμφωνα με τις απαιτήσεις [μιας] νέας διοργανικής συμφωνίας», η οποία εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες δημοσιοποίησης.

Η καταχώριση του LobbyFacts.eu για την ELONtech έχει περισσότερες πληροφορίες από το αρχείο του μητρώου σχετικά με τα θέματα για τα οποία ενδιαφερόταν η οντότητα. Κάτω από την ετικέτα «Main EU files targeted», το LobbyFacts.eu δείχνει ότι η ELONtech παρείχε «Contribution to EU Blockchain Observatory» («Συμβολή στο Παρατηρητήριο Blockchain της ΕΕ»), χωρίς καμία συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με το ποια θα μπορούσε να ήταν αυτή η συνεισφορά.

Το EU Blockchain Observatory and Forum είναι ένα think tank χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2018 ως πιλοτικό έργο και συχνά παρουσίαζε την Εύα Καϊλή στις εκδηλώσεις του. Το 2021, η Καϊλή εξασφάλισε 525.000 ευρώ σε περαιτέρω χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη συνέχιση του έργου μέσω τροποποίησης της διαδικασίας προϋπολογισμού της ΕΕ.

Από το 2020, το blockchain think tank διοικείται από μια κοινοπραξία επτά εταίρων, τρεις εκ των οποίων είναι ελληνικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός -του ερευνητικού ινστιτούτου CERTH- που πραγματοποίησε κοινή εκδήλωση με την ELONtech το 2019. Εκπρόσωποι τόσο του Blockchain Observatory όσο και της Επιτροπής αρνήθηκαν ότι η ELONtech παρείχε οποιαδήποτε «συνεισφορά» στο think tank.

Σε ένα email στο Politico, ο δικηγόρος της Μανταλένας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συμφώνησε ότι «η ELONtech δεν είχε καμία ανάμειξη με την ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Blockchain της ΕΕ ή συνεισφορά σε κανένα σημείο». Ο κ. Δημητρακόπουλος είπε επίσης ότι η ELONtech «δεν είχε νομική οντότητα», «δεν έλαβε ποτέ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» και «δεν είχε καμία σχέση με υπηρεσίες λόμπινγκ».

«Και εμείς δεν γνωρίζουμε γιατί η ELONtech εμφανίστηκε ψευδώς σε αυτό το μητρώο χωρίς καμία αιτιολόγηση», είπε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι είχε επικοινωνήσει με το Μητρώο Διαφάνειας για το θέμα και περιμένει απάντηση.

Το δημοσίευμα πάντως αναφέρει ότι η καταχώριση του Μητρώου Διαφάνειας για την ELONtech περιέχει τη σωστή διεύθυνση και τον σωστό αριθμό τηλεφώνου του προσωπικού -αν και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν από τον ιστότοπο της ELONtech.

Ο κ. Δημητρακόπουλος δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να δημιούργησε την καταχώριση χωρίς να το γνωρίζει η Μανταλένα Καϊλή. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Politico σχετικά με την πιθανότητα η ELONtech να είχε προστεθεί στο μητρώο από κάποιον εκτός του οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v