Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντ. Πεσκόφ: Αυταπάτη ότι μπορεί να κερδίσει η Ουκρανία

"Οι διμερείς σχέσεις είναι πιθανόν στη χειρότερη φάση τους μέχρι σήμερα, δυστυχώς. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα βελτίωσης στο εγγύς μέλλον", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για τις σχέσεις με ΗΠΑ.

Ντ. Πεσκόφ: Αυταπάτη ότι μπορεί να κερδίσει η Ουκρανία

Οι δυτικές χώρες που προμηθεύουν με επιπλέον άρματα μάχης την Ουκρανία δεν θα αλλάξουν την πορεία του πολέμου και η Δύση θα μετανιώσει για την "ψευδαίσθησή" της πως η Ουκρανία θα κερδίσει στο πεδίο της μάχης τη Ρωσία, δήλωσε νωρίτερα σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε χθες ότι η κυβέρνησή του αναμένει "ισχυρές αποφάσεις" μετά τη συνάντηση σήμερα στη Γερμανία του λεγόμενου σχήματος "Ράμσταϊν", δηλαδή των υπουργών Άμυνας και υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων περίπου 50 χωρών με συντονιστή τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και θέμα συζήτησης την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων με σύγχρονα άρματα μάχης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους: "Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι τέτοιες προμήθειες δεν θα αλλάξουν ριζικά τίποτα, αλλά θα προσθέσουν προβλήματα στην Ουκρανία και στον λαό της".

Ερωτηθείς αν η προμήθεια προηγμένου οπλισμού στην Ουκρανία σημαίνει ότι κλιμακώνεται ο πόλεμος, ο Πεσκόφ απάντησε: "Έχετε δίκιο, πράγματι εξελίσσεται σε ένα ανοδικό σπιράλ. Βλέπουμε μια αυξανόμενη έμμεση -και κάποιες φορές άμεση- ανάμειξη χωρών του ΝΑΤΟ σε αυτή τη σύγκρουση... Βλέπουμε μια προσήλωση στη δραματική αυταπάτη ότι η Ουκρανία μπορεί να πετύχει στο πεδίο της μάχης. Αυτή είναι μια δραματική ψευδαίσθηση της δυτικής κοινότητας για την οποία θα μετανιώσει τουλάχιστον μια φορά, είμαστε βέβαιοι γι΄αυτό".

Όπως είπε ο Πεσκόφ, ο τρόπος για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση είναι να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες που είχε εκφράσει η Ρωσία στο τέλος του 2021, μερικές εβδομάδες προτού σταλούν οι ένοπλες δυνάμεις της στην Ουκρανία. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι έπρεπε να αντιδράσει για να προστατεύσει τους ρωσόφωνους στην ανατολική Ουκρανία από τις διώξεις και για να αποτρέψει την επιθετική Δύση να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία για να απειλήσει τη Ρωσία.

Το Κίεβο και οι χώρες της Δύσης χαρακτηρίζουν τις αιτιάσεις της Μόσχας αβάσιμες δικαιολογίες για μια αρπαγή εδαφών ιμπεριαλιστικού τύπου. Επιπλέον το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι σχέσεις του με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό στη μέση της προεδρικής θητείας του Τζο Μπάιντεν και ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσης.

Οι ήδη τεταμένες αμερικανορωσικές σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον περασμένο χρόνο, από τότε δηλαδή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και οι δυτικές χώρες απάντησαν με την επιβολή μιας σειράς οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και με την προμήθεια οπλισμού στην Ουκρανία. "Οι διμερείς σχέσεις είναι πιθανόν στη χειρότερη φάση τους μέχρι σήμερα, δυστυχώς. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα βελτίωσης στο εγγύς μέλλον", είπε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ.

Ενώ έχουν σημειωθεί κάποιες επιτυχίες στον τομέα της διπλωματίας, όπως οι ανταλλαγές κρατουμένων, οι επαφές που έχουν γίνει σε ανώτατο επίπεδο είναι ελάχιστες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v