Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίσινγκερ: Μόνη λύση πια η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Συνομιλίες, απελευθέρωση εδαφών και επανένταξη της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα προτείνει ο πολύπειρος Χ. Κίσινγκερ. Πώς θα αποφευχθεί κλιμάκωση, επίκληση στο μοντέλο Ταϊβάν.

Κίσινγκερ: Μόνη λύση πια η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Μιλώντας μέσω βίντεο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο 99χρονος Χένρι Κίσινγκερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, υποστήριξε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η αμερικανική υποστήριξη προς την Ουκρανία και, «εάν είναι απαραίτητο», να ενταθεί η στρατιωτική βοήθεια που της παρέχεται, μέχρις ότου να γίνει αποδεκτή μια κατάπαυση του πυρός σε προκαταρκτικές συζητήσεις με τη Μόσχα.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν μόλις οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτήσουν τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία μετά την εισβολή της, είπε.

Για να αποφευχθεί η πυρηνική κλιμάκωση, τόνισε, η Δύση πρέπει να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους  διαλόγου με τη Ρωσία. Μια τέτοια προοπτική δεν θα επέτρεπε τον μετασχηματισμό της σύγκρουσης σε πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας, ενώ θα έδινε στη χώρα την ευκαιρία να επανενταχθεί στο διεθνές σύστημα.

Τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, τονίζοντας ότι υπάρχουν πάνω από 15.000 πυρηνικά όπλα στο έδαφός της.

Οι κυρώσεις και άλλα μέτρα, επισήμανε, θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη Ρωσία κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Εξέφρασε μάλιστα τον θαυμασμό του για τον πρόεδρο της Ουκρανίας και για τον «ηρωισμό» του ουκρανικού λαού, γράφει ο Guardian.

Ο Κίσινγκερ είπε ότι, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, ήταν αντίθετος με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, φοβούμενος ακριβώς ότι θα ξεκινούσε τη σύγκρουση που είδαμε τον τελευταίο χρόνο.

Στην παρούσα κατάσταση, «η ιδέα μιας ουδέτερης Ουκρανίας δεν έχει πλέον νόημα», εξηγεί. Στο τέλος της πιθανής διαδικασίας ειρηνευτικών συνομιλιών, η χώρα θα πρέπει να λάβει εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ, είπε.

«Πιστεύω ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν το κατάλληλο αποτέλεσμα», που θα έρθει εκ των πραγμάτων.

Ο Κίσινγκερ ρωτήθηκε και για την Κίνα – με την οποία παλαιότερα ομαλοποίησε τις σχέσεις των ΗΠΑ, ως υπουργός υπό τον πρόεδρο Νίξον.

Ο Κίσινγκερ είπε ότι, όταν ο Νίξον και ο πρόεδρος Μάο άρχισαν να κινούνται για να σημειώσουν πρόοδο στις σχέσεις τους, είχαν γίνει 152 διαπραγματεύσεις για την Ταϊβάν. Κάθε φορά αυτές οι διαπραγματεύσεις έκλειναν γρήγορα, καθώς η θέση κάθε πλευράς ήταν μη αποδεκτή για την άλλη.

Ο Κίσινγκερ καλωσόρισε το άνοιγμα της Κίνας στις ξένες επενδύσεις, σύμφωνα και με διαβεβαιώσεις του Κινέζου υπουργού Οικονομικών Λιου Χε, δηλώνοντας πως χρειάζεται σταθερή αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του καθεστώτος της Ταϊβάν, επικαλούμενος τους κινδύνους από μια πιθανή σύγκρουση δύο χωρών με τεχνογνωσία στην τεχνητή νοημοσύνη και τις δυνατότητες πυρηνικών όπλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v