Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «ιστορική συνταγματική κρίση» λόγω ενός αμφιλεγόμενου σχεδίου δικαστικής μεταρρύθμισης, με τον Ισραηλινό πρόεδρο να δηλώνει ότι διαμεσολαβεί μεταξύ των σχετικών μερών.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην έναρξη της έκτης θητείας του, θέλει να χαλιναγωγήσει το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο μέλη του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού το κατηγορούν για υπερβάσεις και ελιτισμό.
Πολέμιοι του σχεδίου μεταρρύθμισης, που πραγματοποίησαν χθες Σάββατο πανεθνικές διαδηλώσεις, υπερθεματίζουν ότι αυτό θα ακρωτηριάσει τη δικαστική ανεξαρτησία, θα υποθάλψει τη διαφθορά, θα θέσει εμπόδια σε δικαιώματα των μειονοτήτων και θα στερήσει από τα ισραηλινά δικαστήρια την αξιοπιστία που βοηθά να αποκρούσουν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που έρχονται από το εξωτερικό.
«Είμαστε στον κλοιό μιας βαθιάς διαφωνίας που διασπά το έθνος μας. Αυτή η αντιπαράθεση με ανησυχεί έντονα, όπως ανησυχεί πολλούς σε ολόκληρο το Ισραήλ και την (εβραϊκή) διασπορά», δήλωσε ο Χέρτζογκ σε ανακοίνωσή του.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος, του οποίου το πόστο στερείται εκτελεστικών εξουσιών και ο ρόλος του προορίζεται να ενοποιήσει μια συχνά διχασμένη ισραηλινή κοινωνία, τόνισε ότι «εργάζεται αδιάκοπα, με κάθε μέσο, καταβάλλοντας ασταμάτητες προσπάθειες με τα σχετικά μέρη, με στόχο να δημιουργήσει μια ευρεία προσέγγιση, προσεκτική, και μια συζήτηση και διάλογο με σεβασμό».
«Τώρα επικεντρώνομαι σε... δύο κρίσιμους ρόλους που πιστεύω ότι έχω ως πρόεδρος αυτή την ώρα: την αποτροπή μιας ιστορικής συνταγματικής κρίσης και τον τερματισμό του συνεχιζόμενου ρήγματος εντός του έθνους μας».
Σε τηλεοπτικές δηλώσεις στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά στην παρέμβαση του Χέρτζογκ.
Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις, είπε ο πρωθυπουργός είχαν επιδιωχθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων «και κανείς τότε δεν σκέφτηκε να μιλήσει για τέλος της δημοκρατίας».
Υποσχόμενος μια «διεξοδική συζήτηση» σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή αναθεώρησης όπου συμμετέχει η αντιπολίτευση, ο Νετανιάχου δήλωσε: «Θα ολοκληρώσουμε τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση που θα διορθώσει ό,τι χρειάζεται να διορθωθεί, θα προστατεύει πλήρως τα ατομικά δικαιώματα και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στο δικαστικό σύστημα».
Ο Γιαΐρ Λαπίντ, κεντρώος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Ynet TV: «Αυτοί (ο συνασπισμός) προσποιούνται ότι αυτό πρόκειται για ένα συνταγματικό ζήτημα».
Δήλωσε όμως ανοιχτός σε μεταρρυθμιστικά μέτρα.
Ενώ ο Νετανιάχου θέλει να εξουσιοδοτήσει την Κνεσέτ των 120 εδρών να παρακάμψει ορισμένες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία 61 ψήφων, ο Λαπίντ πρότεινε να αυξηθεί αυτό το όριο στις 70 ψήφους. Ο συνασπισμός του Νετανιάχου κατέχει 64 έδρες.
Ο Λαπίντ πρότεινε επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος: «Θα ήταν συνετό να πάμε και να συμβουλευτούμε τους πολίτες πριν αποφασίσουμε να μετατρέψουμε ένα δημοκρατικό Ισραήλ σε ένα μη δημοκρατικό, όχι;»
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ